Ο Κινέζος πρέσβης στη Νότια Αφρική Chen Xiaodong προσφέρθηκε να παράσχει στο δίκτυο της Νότιας Αφρικής 66GW ηλιακής υποδομής, για να βοηθήσει τη χώρα να σταθεροποιήσει το ενεργειακό της δίκτυο. Ο Τσεν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κίνας-Νότιας Αφρικής για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της νέας ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Sandton,

στο βόρειο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο πρέσβης σημείωσε επίσης ότι η Κίνα θα παράσχει τόσο υλικά και μηχανήματα όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ενεργειακού δικτύου της Νότιας Αφρικής, το οποίο δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπό την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Eskom, προκαλώντας το ενδιαφέρον για μορφές παραγωγής ενέργειας όπως η ηλιακή.

"Προχωρημένη συνεργασία στην τεχνική κατάρτιση και βελτίωση της επαγγελματικής ικανότητας", δήλωσε ο Τσεν στο συνέδριο. "Είναι χαρά μου να βλέπω ότι η China Energy Investment Corporation έχει ήδη επικοινωνήσει με την Eskom. Το κρατικό δίκτυο της Κίνας θα στείλει επίσης πολύ σύντομα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Νότια Αφρική για την παροχή τεχνικών συμβουλών.

"Επί του παρόντος, παρόλο που η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις έλλειψης ενέργειας, είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι οι σχετικές προσπάθειες έχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα. Ως καλός αδελφός, καλός φίλος και καλός εταίρος της Νότιας Αφρικής, η Κίνα [είναι] πολύ έτοιμη για την πρόκληση εδώ και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στήριξη στη Νότια Αφρική χρησιμοποιώντας τις δυνατότητές μας".