Η Βουλγαρία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο έδαφός της από τις ΗΠΑ, αφού ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι υπέγραψε επίσημη σύμβαση μηχανολογικών υπηρεσιών και σχεδιασμού ενός πυρηνικού αντιδραστήρα με τη χρήση τεχνολογίας AP-1000 με τη Westinghouse την Τετάρτη

Όπως τονίζει το Euractiv, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή για το πρώην κομμουνιστικό κράτος, το οποίο, μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στηριζόταν εξ ολοκλήρου στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία και πυρηνικά καύσιμα. Αυτή η εξάρτηση δικαιολόγησε την αντίθεση της Βουλγαρίας στην επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών πυρηνικών εξαγωγών το 2022.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η σύμβαση υπογράφηκε στην Πενσυλβάνια μεταξύ του Ανώτερου Αντιπροέδρου Εμπορικών Επιχειρήσεων της Westinghouse Electric, Elias Gideon και του διευθυντή του Kozloduy NPP – New Power Plant, Valentin Iliev.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την παροχή της πιο προηγμένης τεχνολογίας αντιδραστήρων Generation III+ στον κόσμο με στόχο την παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας βασικού φορτίου για τον πελάτη μας και τον λαό της Βουλγαρίας», δήλωσε ο David Durham, Πρόεδρος Ενεργειακών Συστημάτων της Westinghouse.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι συνήψε σύμβαση με τη Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τον αντιδραστήρα V του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ρωσική τεχνολογία.

Η Βουλγαρία έπρεπε να διαφοροποιήσει επειγόντως τις προμήθειες πυρηνικών καυσίμων της, για τις οποίες εξαρτιόταν πλήρως από τη Ρωσία. Οι δύο λειτουργικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της Βουλγαρίας κατασκευάστηκαν με χρήση ρωσικής τεχνολογίας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, όταν η χώρα ήταν μέρος του σοβιετικού μπλοκ. Το 2013, η βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Westinghouse για την κατασκευή μιας νέας πυρηνικής μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Ένα χρόνο αργότερα, οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν και το κόστος των έργων για την κατασκευή της νέας δυναμικότητας εκτιμήθηκε σε 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν νέες αναλύσεις κόστους για το πρότζεκτ. Πυρηνικοί αντιδραστήρες τύπου AP-1000 λειτουργούν σήμερα μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Πολωνία επέλεξε την ίδια τεχνολογία για να αναπτύξει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της, ενώ εννέα αντιδραστήρες σχεδιάζονται να κατασκευαστούν και στην Ουκρανία. «Η τεχνολογία εξετάζεται σε πολλές άλλες τοποθεσίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η Westinghouse σε ανακοίνωσή της.