Πούτιν: Ο Ουκρανικός Στρατός Δεν Έχει Καμία Πιθανότητα - Δεν Είναι Πραγματικός Εβραίος ο Ζελένσκι

Πούτιν: Ο Ουκρανικός Στρατός Δεν Έχει Καμία Πιθανότητα - Δεν Είναι Πραγματικός Εβραίος ο Ζελένσκι
energia.gr
Παρ, 16 Ιουνίου 2023 - 18:37

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε σήμερα την υγεία της ρωσικής οικονομίας, δηλώνοντας επίσης ότι απαιτούνται επιπλέον αμυντικές δαπάνες για την ενίσχυση της ασφάλειας, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να διεξάγει την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" (σ.σ. όπως το Κρεμλίνο αποκαλεί την εισβολή) στην Ουκρανία

Ο Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ότι η οικονομία είναι γενικά ισορροπημένη, αποδίδοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ύψους 42 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σε μεγάλο βαθμό στην επίσπευση ορισμένων προγραμματισμένων δαπανών.

Οι αναλυτές - και τα στοιχεία - ωστόσο, υποδουλώνουν ότι η πτώση των εσόδων από τον ενεργειακό κλάδο και η εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά το έλλειμμα.

"Φυσικά χρειάστηκαν πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας, για την αγορά όπλων", σημείωσε ο Πούτιν προσθέτοντας: "Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε αυτό ώστε να προστατεύσουμε την κυριαρχία της χώρας μας".

Ακόμη, μεταξύ άλλων ο Πούτιν σημείωσε:

Για τη ρωσική οικονομία:

"Οι θετικές τάσεις αποκτούν μομέντουμ. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 0,7%, αλλά συμφωνώ με τους ειδικούς μας που πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη, κάπου στο 1,5% και ίσως οριακά κάτω από το 2%. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.

"Έχουμε διατηρήσει μια υπεύθυνη, ισορροπημένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Ο αποτελεσματικός συνδυασμός τους κατέστησε εφικτή την επίτευξη των ελάχιστων επιπέδων ανεργίας, καθώς και του πληθωρισμού, ο οποίος είναι τώρα στη Ρωσία χαμηλότερος από ό,τι σε πολλές δυτικές χώρες, τόσο στην ευρωζώνη όσο και σε άλλες περιοχές, και βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 2,9% ενώ η ανεργία είναι στο 3,3%. Ποτέ άλλοτε (η ανεργία) δεν ήταν τόσο χαμηλή στην ιστορία μας.

Η δυναμική των εσόδων εξαιρουμένων πετρελαίου και φυσικού αερίου κεντρίζει την προσοχή, σημειώνοντας άνοδο κατά 9,1% στο 5μηνο του 2023, σημαντικά υψηλότερα από το αναμενόμενο, ενώ τον Μάιο διαμορφώθηκαν στο 28,5%. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες αναπτύσσονται και αποκτούν δυναμική".

Για τις αμυντικές δαπάνες:

"Σήμερα, τα δημόσια οικονομικά μας είναι γενικά ισορροπημένα, υπάρχει ένα μικρό τρέχον έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Φυσικά, χρειάστηκαν πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας, για την αγορά όπλων, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας".

Σχετικά με τις ξένες επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη Ρωσία:

"Θα πω ότι αν οι ξένες εταιρείες θέλουν να επιστρέψουν ξανά, να έρθουν στην αγορά μας, και ακούμε τέτοιες συζητήσεις όλο και πιο συχνά, δεν κλείνουμε τις πόρτες σε κανέναν. Φυσικά, κανείς δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και, όπως ξέρετε, είναι η ατμομηχανή της προόδου και του εμπορίου. Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να εργαστούν στη Ρωσία.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν διώξαμε κανέναν από την αγορά ή την οικονομία μας. Αντιθέτως, προτείναμε (στις ξένες επιχειρήσεις) να αξιολογήσουν όλα τα υπέρ και τα κατά, να σκεφτούν προσεκτικά τους Ρώσους εταίρους τους και τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Αν στην αρχή οι επιχειρηματίες μας ανησυχούσαν πολύ για την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών, τώρα καταλαμβάνουν κενές παραγωγικές εγκαταστάσεις και χώρους σε εμπορικά κέντρα".

Σχετικά με τα εθνικά νομίσματα στους διεθνείς διακανονισμούς:

"Σήμερα, περίπου το 90% των διακανονισμών με τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης γίνεται σε ρούβλια, πάνω από το 80% των διακανονισμών με την Κίνα γίνεται σε ρούβλια και γουάν. Αναπτύσσουμε τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα και με άλλα κράτη. Προτεραιότητα δίνεται στους πλησιέστερους γείτονες καθώς και στις χώρες των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης".

Σχετικά με την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων στη ρωσική δικαιοδοσία:

"Ζητώ από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα, να επιταχύνει την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων σε βασικούς κλάδους στη ρωσική δικαιοδοσία. Αυτό πρέπει να γίνει πριν από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους".

Σχετικά με τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση:

"Κεφάλαια που κερδίζονται στη Ρωσία και στη συνέχεια κατατίθενται σε λογαριασμούς του εξωτερικού, ενέχουν προφανείς και συχνά απαράδεκτους κινδύνους όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τις ίδιες τις ρωσικές επιχειρήσεις. Πολλοί από τους επιχειρηματίες μας πείστηκαν για αυτό από το ίδιο τους το παράδειγμα, όταν είδαν και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά τους στοιχεία πάγωσαν στη Δύση".

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει σύντομα από δικό της στρατιωτικό εξοπλισμό, καθιστώντας την πλήρως εξαρτημένη από εξοπλισμό που θα προμηθεύει η Δύση. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της, τονίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός "δεν έχει καμία πιθανότητα απέναντι στον ρωσικό".

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας είναι σημαντικά περισσότερες από 10 προς 1 σε σχέση με τις απώλειες της Ρωσίας. 

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι φίλοι του, του είπαν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι "δεν είναι πραγματικός Εβραίος, είναι ντροπή".

(από capital.gr)