Παρά τον καταιγισμό των δηλώσεων για την επιτυχία των κυρώσεων το Κέντρο Έρευνας Ενέργειας και Καθαρής Ατμόσφαιρας (Center for Research on Energy and Clean Air – CERA), αποκαλύπτει πως αρκετές χώρες εξάγουν διυλισμένα προϊόντα αργού πετρελαίου ρωσικής προέλευσης στην Ευρώπη. Συνολικά, οι χώρες της Δύσης αγοράζουν προϊόντα συνολικής αξίας 42 δισ. δολαρίων, με τους μεγαλύτερους όγκους να διακινούνται από δύο μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Gujarat της Ινδίας

Η πρόσφατη έκθεση με τίτλο “Laundromat: How the price cap coalition whitewashes Russian oil in third countries” του προαναφερθέντος Κέντρου Έρευνας Ενέργειας αποτελεί κόλαφο για τους εμπνευστές της επιβολής πλαφόν για την πώληση του ρωσικού αργού πετρελαίου ($60 ανά βαρέλι). Στο κείμενο τονίζεται ότι διακινούνται τεράστιες ποσότητες αργού, όχι μόνον από τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή την Ινδία και την Κίνα, αλλά και από τα Εμιράτα, την Σιγκαπούρη και την Τουρκία, που ουσιαστικά νομιμοποιούν τις ρωσικές εξαγωγές, συγκαλύπτοντας την προέλευσή τους.

Οι χώρες της Δύσης έχουν ήδη αγοράσει προϊόντα διύλισης ρωσικού αργού πετρελαίου αξίας 42 δισ. δολαρίων και μόνον για την Ινδία παρατηρείται τριπλασιασμός των εξαγωγών του πετρελαίου κίνησης στο πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι του αντίστοιχου του προηγούμενου έτους, που φθάνουν μάλιστα τον Μάρτιο του 2023 το 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

(η συνέχεια στο slpress.gr)