Το δεύτερο μεγαλύτερο ανθρακωρύχειο της Γερμανίας σχεδιάζει να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια) σε ΑΠΕ σε μία από τις λιγνιτικές του δραστηριότητες, καθώς η κυβέρνηση αυξάνει τις πιέσεις για τη σταδιακή κατάργηση του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου. Η LEAG θα αναπτύξει 7GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030 στο υπαίθριο ορυχείο Boxberg, με το πρώτο γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας

να τίθεται σε λειτουργία σε τέσσερα χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rainer Schiller, επικεφαλής της εταιρείας για την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας. Αυτό θα κατασκευαστεί παράλληλα με 3 γιγαβατώρες αποθήκευσης ενέργειας και 2GW παραγωγής υδρογόνου.

Παρά την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η LEAG εξακολουθεί να αντιτίθεται στο επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα του Βερολίνου για την έξοδο από τον άνθρακα. Η Γερμανία έχει μια νομική προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση του βρώμικου καυσίμου μέχρι το 2038, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός πιέζει για έναν προγενέστερο στόχο του 2030 για την επίτευξη φιλόδοξων κλιματικών στόχων.

Για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που εξαπέλυσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η χώρα επανέφερε προσωρινά ορισμένες μονάδες άνθρακα που ήταν εκτός λειτουργίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη LEAG, μετά τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας πρόωρης εξόδου από τον άνθρακα με την εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE AG τον Οκτώβριο.

Η LEAG σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 14 γιγαβάτ παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Boxberg έως το 2040, δήλωσε ο Schiller. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 200 εκατ. ευρώ με τον αμερικανικό παραγωγό συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ESS Tech Inc. για την κατασκευή ενός συστήματος μπαταριών ροής σιδήρου στην περιοχή. Η LEAG εξετάζει επίσης πλωτά ηλιακά πάνελ, καθώς ορισμένα ανθρακωρυχεία που εκμεταλλεύεται πλημμυρίζουν με νερό όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους