Ρωσία: Πιθανή ως το Τέλος του ’23 Μία Συμφωνία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου Μεταξύ Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και Ιράν

Ρωσία: Πιθανή ως το Τέλος του ’23 Μία Συμφωνία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου Μεταξύ Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και Ιράν
energia.gr
Δευ, 19 Ιουνίου 2023 - 18:27

Μια συμφωνία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και πολλών χωρών που καλύπτει την τεράστια ευρασιατική περιοχή που εκτείνεται από τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης έως τη Δυτική Κίνα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξέι Οβερτσούκ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο TASS σε συνέντευξή του ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης -που περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία- και το Ιράν βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, όπως αναφέρει το Reuters.

«Προχωράμε μπροστά», είπε ο Οβερτσούκ, ενώ πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε πολύ ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους». Τόσο η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση όσο και το Ιράν έχουν αποκτήσει πρόσθετη σημασία για το Κρεμλίνο μετά τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, που περιόρισαν τους εξωτερικούς εμπορικούς δρόμους της Ρωσίας και την ανάγκασαν να αναζητήσει αγορές εκτός Ευρώπης.

Ωστόσο, παρά τους στενότερους δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και ξεκίνησε μεγάλες αγορές ιρανικών drones για να επιτεθεί στη χώρα, το εμπόριο μεταξύ των δύο αγορών έχει αυξηθεί μόνο σε μέτριο βαθμό.

Ο κύκλος εργασιών ρωσο-ιρανικών εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 20% το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ήτοι τα δύο τρίτα του συνολικού ρυθμού ανάπτυξης που γνώρισε η Μόσχα με την Κίνα, έναν άλλο βασικό εταίρο με τον οποίο η Ρωσία έχει επεκτείνει την πολιτική και οικονομική συμμαχία τα τελευταία δύο χρόνια.Η περιφερειακή συμφωνία με το Ιράν θα αντικαταστήσει και θα επεκτείνει ένα ενδιάμεσο σύμφωνο που προβλέπει ήδη μείωση των τελωνειακών δασμών σε εκατοντάδες κατηγορίες εμπορευμάτων.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Ρωσία άρχισε να ανταλλάσσει προϊόντα πετρελαίου με το Ιράν και τον Μάρτιο, η Τεχεράνη δήλωσε ότι υπολογίζει σε «τεράστιους όγκους» ανταλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Μόσχα. Ο Οβερτσούκ είπε επίσης στο TASS, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης για τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς φυσικού αερίου συνεχίζονται.