Την ιδέα ενός χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά, ο οποίος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε επίπεδο ΕΕ, θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας Petr Hladík στη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ την Τρίτη

Προς το παρόν, η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει στα κράτη μέλη να μειώνουν τον ΦΠΑ στα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά. Ωστόσο, η Τσεχική Δημοκρατία επιθυμεί να εισαγάγει μειωμένο ΦΠΑ 12% για τα προϊόντα αυτά ως μέρος ενός φορολογικού πακέτου που αποσκοπεί στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μειωμένος ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα πλαστικά προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, των εργαλείων υγιεινής, των ειδών καθημερινής ανάγκης, των τσουγκράνων για το χιόνι, των γλαστρών, ακόμη και των οικοδομικών υλικών.

«Πρόκειται επίσης για υλικά που σήμερα καταλήγουν είτε σε χωματερές είτε σε αποτεφρωτήρες, τα οποία μπορούμε να ανακυκλώσουμε για χρήση στον δημοτικό τομέα, όπως παγκάκια ή αστικά έπιπλα», δήλωσε ο Hladík στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η πιθανή συμπερίληψη προϊόντων που κατασκευάζονται από δευτερογενείς πρώτες ύλες σε χαμηλότερο συντελεστή θα ενθάρρυνε την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα αύξανε το κίνητρο των τελικών πελατών να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά, επεκτείνοντας έτσι την παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών.

Επισήμως, οι συντελεστές ΦΠΑ εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών, αλλά ο Hladík δήλωσε ότι ήταν λογικό οι υπουργοί Περιβάλλοντος να συμφωνήσουν επί της πρότασης.

«Θα θέλαμε η ισπανική Προεδρία να ασχοληθεί εντατικά με το θέμα», δήλωσε.