Ολλανδία και Δανία θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ταμείου πράσινου υδρογόνου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για επενδύσεις σε έργα της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής. Το ταμείο, που είναι το πρώτο για τη Νότια Αφρική, θα λάβει επίσης συνεισφορές από την DBSA και τη Industrial Development Corp. of South Africa Ltd., που είναι αμφότερες

κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη Sanlam Ltd. και την Climate Fund Managers BV με έδρα τη Χάγη, δήλωσε ο Boitumelo Mosako σε συνέντευξή του στην Πρετόρια την Τρίτη.

Οι άφθονοι αιολικοί και ηλιακοί πόροι και το βιομηχανικό δυναμικό της Νότιας Αφρικής την έχουν τοποθετήσει ώστε να καταστεί δυνητικά βασικός παραγωγός του πράσινου καυσίμου, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τελικά το φυσικό αέριο.

"Αυτή είναι η πρώτη και θα ακολουθήσουν και άλλες", δήλωσε ο Mosako, προσθέτοντας ότι θα προστεθεί μια μικτή χρηματοδοτική διευκόλυνση, η οποία προορίζεται να καταλύσει περισσότερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη βιομηχανία.

Το σχεδιαζόμενο ταμείο έρχεται καθώς η Νότια Αφρική ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα σύμφωνο χρηματοδότησης του κλίματος ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, καθώς επιδιώκει τη μετάβαση από τη χρήση άνθρακα.