Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στηρίζει την επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Μαυροβούνιο με δάνειο ύψους 82 εκατ. ευρώ προς την εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού EPCG. Η επένδυση θα βοηθήσει την EPCG να χρηματοδοτήσει την απόκτηση, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου 55MW κοντά

στο χωριό Gvozd του δήμου Nikšić, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του σχεδίου απαλλαγής της EPCG από τις ανθρακούχες εκπομπές και της ενεργειακής μετάβασης του Μαυροβουνίου.

Η EPCG δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αιολικό πάρκο Gvozd αποτελεί έργο ορόσημο για την EPCG, καθώς είναι το πρώτο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο νέας παραγωγής της σε περισσότερα από 40 χρόνια, καθώς και το πρώτο αιολικό της πάρκο.

Θα είναι το δεύτερο αιολικό πάρκο που χρηματοδοτείται από την ΕΤΑΑ στο Μαυροβούνιο, μετά το Krnovo των 72MW, το οποίο ήταν η πρώτη μεγάλη εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από τη δεκαετία του 1980.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, από την πλευρά της πολιτικής, η ΕΤΑΑ βοηθά το Μαυροβούνιο στην ανάπτυξη του πρώτου νόμου του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στην έναρξη της πρώτης δημοπρασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας.