Ο ιαπωνικός εμπορικός οίκος Mitsui & Co δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2 στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση συνεχίζει τις εξαγωγές υπερψυκτών καυσίμων στην Ιαπωνία

«Αποφασίσαμε πέρυσι να διατηρήσουμε το μερίδιό μας στο Sakhalin-2 μετά από διαβούλευση με την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς το έργο προμηθεύει περίπου το 9% των εισαγωγών LNG της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Toru Matsui, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Mitsui, σε ετήσια γενική συνέλευση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο για αποχώρηση από το πρότζεκτ αυτή τη στιγμή», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Mitsui θα προσαρμοζόταν καταλλήλως εάν και όταν άλλαζε η κατάσταση, λόγω της πολιτικής της ιαπωνικής εταιρείας να συμμορφώνεται με τυχόν κυβερνητικές κυρώσεις.

Ερωτηθείς από έναν μέτοχο εάν η Mitsui ήταν υπό πίεση ή είχε λάβει παράλογα αιτήματα από τη ρωσική κυβέρνηση, ο Matsui είπε ότι το έργο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις δραστηριότητές της και ότι συνεχίζει να εξάγει LNG στην Ιαπωνία.

Η Mitsui καθώς και η Mitsubishi Corp διατήρησαν τα μερίδιά τους, που συνολικά φτάνουν το 22,5%, στο Sakhalin-2 αφού το Κρεμλίνο διέταξε τη δημιουργία μιας νέας τοπικής εταιρείας λειτουργίας ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο πρώην εταίρος τους στο Sakhalin-2, Shell, εγκατέλειψε το πρότζεκτ, όπως και πολλές άλλες δυτικές εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τον Απρίλιο, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση του μεριδίου 27,5% της Shell στην τοπική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Novatek. Το Sakhalin-2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα LNG στον κόσμο, καθώς προμηθεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας αγοράς. Η ρωσική Gazprom κατέχει μερίδιο 50% συν μία μετοχή στην επιχείρηση.