Σήμερα, οι Πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για το ενδέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter η σουηδική Προεδρία. «Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων και μεμονωμένες καταχωρίσεις» επισημαίνει

«Χαιρετίζω την πολιτική συμφωνία για την ενδέκατη δέσμη κυρώσεων» σημειώνει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογγραμμίζει ότι το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων «θα προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές, στοχεύοντας οντότητες που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο».

«Το εργαλείο μας για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να έχει στα χέρια της προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» καταλήγει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, tο νέο πακέτο απαγορεύσει τη διέλευση μέσω Ρωσίας αγαθών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ή να συνδράμουν τον ρωσικό τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Επιπλέον, καθιστά εφικτή την επιβολή περιορισμών στην πώληση ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε χώρες που ενδέχεται να τα πουλήσουν με τη σειρά τους στη Ρωσία και διευρύνει τον κατάλογο των αγαθών που απαγορεύεται να αξιοποιηθούν από τον στρατό και τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Επίσης, παρατείνεται η  αναστολή των αδειών λειτουργίας πέντε ρωσικών μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από το Κρεμλίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, προκειμένου να περιοριστεί η πρακτική να φορτώνουν πλοία ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου στη θάλασσα, ήτοι εκτός λιμένων, ώστε να παρακαμφθούν οι απαγορεύσεις της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, το νέο πακέτο κυρώσεων απαγορεύσει την πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία που εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές, εάν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το φορτίο είναι ρωσικής προέλευσης.

Τέλος, προστίθενται άλλα 71 φυσικά πρόσωπα και 33 οντότητες στη λίστα αυτών που έχουν δεσμευτεί περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ λόγω της εμπλοκής τους, μεταξύ άλλων, στην παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.