Η κυβέρνηση της Σλοβενίας παρέτεινε το υφιστάμενο σύστημα μερικής ρύθμισης των τιμών των καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης για ένα ακόμη έτος. Ενώ οι τιμές των καυσίμων που πωλούνται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων δεν ρυθμίζονται, οι τιμές των καυσίμων που πωλούνται εκτός του συστήματος αυτοκινητοδρόμων υπολογίζονται κάθε δεκαπενθήμερο με βάση τις τιμές

των παραγώγων πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Το σύστημα τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του περασμένου έτους για να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα για τους καταναλωτές και να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων περιορίζονται σε 9,83 λεπτά ανά λίτρο ντίζελ, 9,94 λεπτά ανά λίτρο κανονικής βενζίνης και οκτώ λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Η απόφαση έρχεται καθώς η τιμή της βενζίνης που πωλείται εκτός του δικτύου αυτοκινητοδρόμων αυξήθηκε κατά 1,2 σεντς το λίτρο από τις 20 Ιουνίου σε 1,424 ευρώ, ενώ η τιμή του ντίζελ θα αυξηθεί κατά 2,8 σεντς σε 1,461 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πλέον δύο λεπτά ακριβότερο, στα 1,04 ευρώ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αλλαγές στο σχετικό διάταγμα για τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ως μέρος της τιμής του ντίζελ.

euractiv.gr