Στο Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας στο Palić, υπογράφηκε συμφωνία για την ίδρυση κοινής εταιρείας φυσικού αερίου με την επωνυμία SERBHUNGAS d.o.o. μεταξύ της Srbijagas και της ουγγρικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Ο Σέρβος Πρόεδρος Aleksandar Vučić, η Ούγγρη Πρόεδρος Katalin Novak, οι Πρωθυπουργοί Ana Brnabić και Viktor Orban συμμετείχαν στη εν λόγω συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Σερβίας-Ουγγαρίας.

 

«Οι σχέσεις μας είναι πλέον οι καλύτερες από πλευράς πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Οι εμπορικές ανταλλαγές ανέρχονται σε 3,65 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν πέντε φορές περισσότερες από όσο ήταν. Και αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Ουγγαρία είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Σερβίας, ο τρίτος από την ΕΕ», τόνισε ο Vučić.

«Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, με τις οποίες εγγυόμαστε την ασφάλεια του λαού μας. Διαθέτουμε επίσης αποθέματα πετρελαίου και ντίζελ», προσέθεσε ο Vučić, επισημαίνοντας το σύνολο των 560 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που αποθηκεύονται σήμερα στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Από την πλευρά της, η Novak δήλωσε ότι η Ουγγαρία επιθυμεί η Σερβία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε σε όλα τα θέματα, ακόμη και σε θέματα άμυνας. Θέλουμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε ως προς τη διέλευση των συνόρων και περιμένουμε από τα μέλη αυτής της κυβέρνησης να εργαστούν για αυτό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ουγγαρίας.

Η Brnabić δήλωσε ότι η ημέρα αυτή είναι ιστορική για τις δύο χώρες λόγω της μακράς και σκληρής εργασίας που επενδύθηκε στις διμερείς σχέσεις.

Εξήρε επίσης το Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας, λέγοντας ότι δεν είχε οργανωθεί κάτι παρόμοιο με άλλες χώρες.

Ο Orban, δήλωσε ότι η Σερβία είναι μια χώρα-κλειδί στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι η ενίσχυση της Σερβίας είναι καλή και για την Ουγγαρία. «Η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Ουγγαρία είναι. Οι διαφορές που έχουμε δεν δυσκολεύουν τη συνεργασία μας, αλλά της προσδίδουν αξία», σημείωσε.

Επισήμανε ότι η Ουγγαρία παρακολουθεί τα γεγονότα στο Κόσοβο και ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται δεκτά αποτελέσματα με συμμετοχή περίπου 4% ως νόμιμα.

Ωστόσο, ο Orban κάλεσε τον Vučić να απελευθερώσει τους τρεις αστυνομικούς του Κοσόβου που βρίσκονται σήμερα υπό σερβική κράτηση.

«Τρεις Κοσοβάροι αστυνομικοί, σε παρακαλώ, αγαπητέ Aleksandar, σκέψου το. Οι εχθροί είναι πρόθυμοι να βλάψουν τη Σερβία. Νομίζω ότι θα ήταν καλό για σένα να ακούσεις τη σύσταση της Ουγγαρίας και να επιστρέψεις αυτούς τους τρεις Αλβανούς στο Κόσοβο και νομίζω ότι αυτό θα σε βοηθούσε να προωθήσεις τον δικό σου αγώνα. Γιατί αυτό σας ζητώ να σκεφτείτε», δήλωσε ο Orban.

«Δεν πρόκειται να πάω να μιλήσω με τον Kurti μέχρι να απελευθερωθεί κάθε συλληφθείς Σέρβος, μέχρι να αποσυρθούν οι ψεύτικοι ταγματασφαλίτες από το βορρά, μέχρι να αποσυρθεί η αστυνομία τους και να σταματήσει να συλλαμβάνει Σέρβους κάθε μέρα, και τότε θα μιλήσουμε για το πώς θα σχηματίσουμε την Ένωση Σερβικών Δήμων», ανέφερε ο Vučić.

euractiv.gr