Κινητικότητα σημειώνεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της Κροατίας και ειδικότερα, στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, όπου έχουν ανακοινωθεί, βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί έργα με σημαντική συμβολή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στο πιο πρόσφατο δελτίο της η πρεσβείας της χώρας μας στο Ζάγκρεμπ:

(α) Η πλέον αξιοσημείωτη σχεδιαζόμενη επένδυση είναι αυτή του κροατικού επενδυτικού Ομίλου Energia Naturalis (ENNA), ο οποίος ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι προτίθεται να επενδύσει πλέον του 1 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ. Έμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με τον Όμιλο, στην ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία.

(β) Στον τομέα των ΑΠΕ δραστηριοποιείται και η κροατική εταιρεία πετρελαιοειδών ΙΝΑ, η οποία προσφάτως έλαβε άδεια για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη βιομηχανική περιοχή Zitnjak του Ζάγκρεμπ. Με εγκατεστημένη ισχύ 0,5 ΜW το πάρκο σχεδιάζεται να καλύπτει τις ανάγκες της θυγατρικής της εταιρείας λιπαντικών και άλλων χημικών προϊόντων INA Maziva. Επιπλέον, η ΙΝΑ σε συνεργασία με τον κροατικό Όμιλο παραγωγής ηλεκτρολογικών συστημάτων Konćar κατασκευάζουν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στις περιοχές Sisak και Virje, τα οποία σχεδιάζεται να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 16.000 MWh ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση 4.800 νοικοκυριών.

Τα έργα ξεκίνησαν στις αρχές του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη 2023.

(γ) Προσφάτως, ετέθη σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 9,71 ΜW, το οποίο κατασκεύασε ο γερμανικός Όμιλος Ε.ΟΝ για την κροατική φαρμακευτική Pliva. Η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει το 30% των αναγκών των εργοστασιακών εγκαταστάσεων της Pliva στην περιοχή Novi Marof.

(δ) Η ισπανική Acciona Energia αναμένεται να λάβει, σύντομα, άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, εγκατεστημένης ισχύος 150 ΜW, στην περιοχή του Knin. Η επένδυση, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους. Επιπλέον, η Acciona Energia δραστηριοποιείται στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στις επαρχίες Split και Šibenik, εγκατεστημένης ισχύος 27 ΜW και 45 ΜW, αντιστοίχως.

(ε) Στην κ/αγορά των ΑΠΕ δραστηριοποιείται και η κινεζική Norinco, η οποία ολοκλήρωσε, στα τέλη του 2021, την κατασκευή αιολικού πάρκου στην επαρχία Lika-Senj, με εγκατεστημένη ισχύ 156 ΜW και συνολικό ύψος επένδυσης 230 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Κροατία, στην τελετή εγκαινίων του οποίου παρευρέθη ο Κροάτης Πρωθυπουργός Α. Plenković. H Norinco φέρεται επίσης να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ζάνταρ.

(στ) Τη δραστηριοποίησή της στην αγορά ΑΠΕ της Κροατίας έχει ανακοινώσει και η EuroEnergy (θυγατρική του Ομίλου Libra), η οποία σχεδιάζει την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους 150 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου ισχύος 114 MW στην επαρχία Lika-Senj.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου για την ενέργεια Κροάτη Υπουργού Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, D. Filipović, η κ/κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει 2.500 ΜW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ έως το 2030.