Η DTEK θα Μετατρέψει το Ουκρανικό Ηλεκτρικό Δίκτυο, Επιταχύνοντας την Ενεργειακή Μετάβαση

Η DTEK θα Μετατρέψει το Ουκρανικό Ηλεκτρικό Δίκτυο, Επιταχύνοντας την Ενεργειακή Μετάβαση
energia.gr
Παρ, 23 Ιουνίου 2023 - 10:31

Η Ουκρανική DTEK ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετασχηματίσει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, κατασκευάζοντας ένα έξυπνο δίκτυο ικανό να αντέξει σε στρατιωτική επίθεση και ικανό να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας. Αφού οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, συνεργεία

της DTEK από όλη τη χώρα μετακινήθηκαν αμέσως για να επανασυνδέσουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Παρόλο που αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση σε μόλις 45 ημέρες, το δίκτυο εξακολουθεί να χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές και σημαντικές αναβαθμίσεις για να φτάσει στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ως εκ τούτου, η DTEK Grids, η επιχείρηση εκμετάλλευσης του δικτύου, αναζητά χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ σε ένα δεκαετές έργο για τον μετασχηματισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής.

Τα σχέδια, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας, προβλέπουν την κατασκευή ενός έξυπνου δικτύου με 20.000 χιλιόμετρα νέων εναέριων και υπόγειων καλωδίων, 250 υποσταθμούς, 6.000 μετασχηματιστές και σχεδόν ένα εκατομμύριο έξυπνους μετρητές.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια στο συνέδριο για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK Maxim Timchenko δήλωσε: "Η DTEK δεν επιδιώκει μόνο να ανοικοδομήσει ό,τι καταστράφηκε, αλλά να οικοδομήσει έναν νέο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας για την Ουκρανία που θα είναι καθαρότερος, καινοτόμος και πιο ανθεκτικός.