Νέο «γύρο» αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τους τραπεζών αποφάσισαν τρεις ευρωπαϊκές χώρες και η Τουρκία, ενώ αναμένεται νέα αύξηση, κατά 0,25%, στο επιτόκιο της ΕΚΤ. Η άνοδος του κόστους του χρήματος θεωρείται ακόμη η πιο πρόσφορη λύση στο επίμονο πρόβλημα του πληθωρισμού

αν και, κρίνοντας από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, το «φάρμακο» είναι συχνά πιο επικίνδυνο από την «ασθένεια» που καλείται να αντιμετωπίσει.

Οι χώρες που αύξησαν τα επιτόκιά τους είναι η Βρετανία, κατά 0,5%, η Νορβηγία, κατά 0,5%, η Ελβετία κατά 0,25%, ενώ ειδική περίπτωση είναι η Τουρκία η οποία σχεδόν διπλασίασε το επιτόκιό της, στο 15%, σε μία προφανή κίνηση «διόρθωσης» σε σχέση με τα Erdoganomics που εφήρμοσε το τελευταίο διάστημα (και) για ψηφοθηρικούς λόγους ο πρόεδρος της γείτονος. 

Ωστόσο, ένας από τους λόγους που αρκετοί οικονομολόγοι εκφράζουν σκεπτικισμό απέναντι στη λύση της αύξησης των επιτοκίων είναι πως ο παρατηρούμενος πληθωρισμός δεν προέρχεται από υπερβάλλουσα ζήτηση, όσο, κυρίως, από αυξημένα κόστη σε πρώτες ύλες και ενέργεια. 

Αναλυτικότερα, με την νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, τα επιτόκια στη Βρετανία φτάνουν στο 5%, σημειώνοντας υψηλό 15ετίας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πιο μετριοπαθείς κινήσεις. 

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, από την πλευρά της, αύξησε το βασικό επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης, με συνέπεια αυτό να φτάσει το 3,75%, σε μία μη αναμενόμενη από τις αγορές κίνηση. 

Και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, την Πέμπτη τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Έτσι, με την αύξηση κατά 0,25%, το βασικό της επιτόκιο έφτασε στα επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων είκοσι δύο ετών του 1,75%. 

Τέλος, η αλματώδης αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από το 8,5% στο 15%, σηματοδοτεί την επιστροφή στη νομισματική «ορθοδοξία», που προαναγγέλθηκε με το διορισμό της νέας επικεφαλής της, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν. 

Όσον αφορά την ΕΚΤ, τo μέλος του ΔΣ της και διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Pablo Hernandez de Cos, προανήγγειλε νέα απόφαση για αύξηση κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε τι θα κάνει η Τράπεζα στις συνεδριάσεις της μετά από αυτή την αύξηση.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πιο ανθεκτικός από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ, και, άρα, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ακόμα περιθώριο όσον αφορά σχετικά με τα επιτόκια. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι «πιο ισορροπημένοι».