Το δεύτερο πολωνικό ηλιακό εργοστάσιο της Equinor ξεκίνησε δοκιμαστική παραγωγή στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο ηλιακός σταθμός ισχύος 60MW Zagórzyca, που βρίσκεται στο δήμο Damnica, αναπτύχθηκε και θα λειτουργεί από τον πολωνικό παραγωγό ανανεώσιμης ενέργειας Wento, 100% θυγατρική της Equinor. Η Equinor εξαγόρασε την Wento και τον αγωγό ηλιακών έργων της ισχύος 1,6 GW το 2021.

 

Δύο χρόνια μετά την εξαγορά, δύο ηλιακοί σταθμοί στην Πολωνία είναι έτοιμοι και άλλος ένας βρίσκεται υπό κατασκευή.

"Η Equinor στοχεύει να είναι ένας αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος για την Πολωνία και να υποστηρίξει την ενεργειακή της μετάβαση. Χτίζουμε μια ευρεία ενεργειακή προσφορά στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων και υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του Baltic Pipe", δήλωσε ο διευθυντής της Equinor στην Πολωνία Michał Jerzy Kołodziejczyk.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος για τις χερσαίες και τις αγορές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Equinor Olav Kolbeinstveit πρόσθεσε: "Σήμερα εγκαινιάζουμε το δεύτερο ηλιακό μας εργοστάσιο Zagórzyca, διπλασιάζοντας την ηλιακή μας ισχύ στην Πολωνία σε περίπου 120MW.

"Το πρώτο μας ηλιακό εργοστάσιο Stępień βρίσκεται ήδη σε εμπορική παραγωγή και ένα άλλο, το Lipno, θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

"Ωριμάζουμε επίσης άλλες ευκαιρίες στον τομέα των χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης μπαταριών στην Πολωνία, σύμφωνα με τη στρατηγική μας για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με γνώμονα την αγορά".