Με 600 εκατομμύρια Αφρικανούς να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η νεοσύστατη εταιρεία Yellow έλαβε 14 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει τα ηλιακά της κιτ σε διάφορες χώρες της Ανατολικής Αφρικής, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Το Μαλάουι, η Ρουάντα, η Ουγκάντα, η Ζάμπια και η Μαδαγασκάρη θα επωφεληθούν από τα ηλιακά οικιακά συστήματα, τα οποία παρέχουν στα αγροτικά νοικοκυριά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τα κιτ που ανέπτυξε η Yellow, μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Λιλονγκούε του Μαλάουι, μόλις έλαβαν έως και 14 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο ενός γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων. Στον γύρο της σειράς Β, τον οποίο διαχειρίζεται η νιγηριανή επενδυτική εταιρεία Convergence Partners, συμμετείχε το Ταμείο Ανάπτυξης Ενεργειακών Επιχειρήσεων (EEGF) που υποστηρίζεται από την αγγλο-ολλανδική συνεργασία.

Η χρηματοδότηση που διοχετεύεται στο κεφάλαιο της Yellow αναμένεται να της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής ένταξης, της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και της ψηφιακής συνδεσιμότητας στην ήπειρο. Η εταιρεία, η οποία διαθέτει πάνω από 1.100 πράκτορες και περισσότερους από 400.000 πελάτες στις πέντε αγορές της, οφείλει τη δημοτικότητά της στο μοντέλο pay-as-you-go και στα smartphones της. Το μικρό ηλιακό οικιακό της σύστημα αποτελείται από ένα πάνελ 6W-10W, μια μπαταρία 20-50Wh, έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου και ένα ραδιόφωνο.

"Θα επεκτείνουμε τις προσφορές των προϊόντων μας για να συμπεριλάβουμε και άλλες κινητές οικονομικές υπηρεσίες, η ανάπτυξη θα προέλθει κυρίως από την εμβάθυνση της τεχνογνωσίας μας στις υπάρχουσες κατηγορίες προϊόντων μας για να προσεγγίσουμε περισσότερους πελάτες", λέει ο Mike Heyink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Yellow. Από τη δημιουργία της το 2018, η νεοφυής επιχείρηση έχει λάβει τεχνική και οικονομική υποστήριξη από διάφορους εταίρους.