Η κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Siemens Gamesa έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι αντιμετωπίζει μεγάλο κόστος σε σχέση με ζητήματα ανθεκτικότητας του παλαιού στόλου της, αλλά η έκθεση φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, προειδοποίησε η εταιρεία την Παρασκευή. Μια ενδελεχής εξέταση ανακάλυψε μια "σημαντική αύξηση των ποσοστών αστοχίας

των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών" και οι προσπάθειες για τον προσδιορισμό του βάθους του προβλήματος συνεχίζονται.

"Το αποτέλεσμα της τρέχουσας επανεξέτασης θα είναι πολύ χειρότερο από ό,τι θα μπορούσα να φανταστώ ακόμη και εγώ. Τα προβλήματα ποιότητας υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέχρι τώρα γνωστά, ιδίως στις χερσαίες εγκαταστάσεις", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. "Αντιμετωπίζουμε το θέμα, αλλά είναι χρονοβόρο και έχει κόστος".

Η ισπανική μονάδα της εταιρείας (Gamesa) έχει ανακαλύψει σημαντικά προβλήματα με τα πτερύγια και τα ρουλεμάν του ρότορα σε ορισμένα από τα μοντέλα των χερσαίων στροβίλων της, ενώ υπάρχουν ζητήματα που αντιμετωπίζουν και παλαιότερες εγκαταστάσεις "κληρονομιάς", δήλωσε η εταιρεία. Το πεδίο εφαρμογής εκτείνεται στο 15-30% του συνολικού εγκατεστημένου στόλου της εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters.

Το σαρωτικό εύρος του προβλήματος έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που η μητρική εταιρεία Siemens Energy ετοιμάζεται να αποκτήσει το 100% της Siemens Gamesa, κληρονομώντας το πλήρες εύρος της οικονομικής της έκθεσης. Η Siemens Energy ανέστειλε τις προβλέψεις για τα κέρδη της, σημειώνοντας την πιθανότητα πρόσθετου κόστους άνω του 1 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές της Siemens Energy σημείωσαν πτώση 37% στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Τα προβλήματα κληρονομιάς της Siemens Gamesa έρχονται την ώρα που η εταιρεία ανεβάζει ταχύτητα για την παραγωγή μιας νέας γενιάς υπερμεγέθων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία άμεσης κίνησης χωρίς γρανάζια. Η νέα της ανεμογεννήτρια των 14 MW είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και θα κατασκευαστεί σε κλίμακα για την προμήθεια έργων όπως το East Anglia 3, ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο. Η Siemens Gamesa είναι μακράν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων ανεμογεννητριών, κατέχοντας μερίδιο 60% της παγκόσμιας αγοράς εκτός Κίνας.