Η Σενεγάλη έχει συνεργαστεί με διάφορες χώρες και την ΕΕ για να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,71 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε νέα και πρόσθετη χρηματοδότηση από το 2023. Η δυτικοαφρικανική χώρα εγκαινίασε τη Σύμπραξη για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (JETP) με τη Διεθνή Ομάδα Εταίρων (IPG) που αποτελείται από

τη Γαλλία, τη Γερμανία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, η οποία θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η σύμπραξη αυτή θα επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σενεγάλη, αυξάνοντας το μερίδιο της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Σενεγάλης έως το 2030.

Εντός 12 μηνών, η Σενεγάλη θα καταρτίσει ένα επενδυτικό σχέδιο με την IPG για να προσδιορίσει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τις ευκαιρίες για την υλοποίηση του οράματός της για μια δίκαιη και ισότιμη ενεργειακή μετάβαση. Συνολικά 2,5 δισ. ευρώ θα κινητοποιηθούν από διεθνείς εταίρους και πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες σε νέα και πρόσθετη χρηματοδότηση για μια αρχική περίοδο τριών έως πέντε ετών, αρχής γενομένης από το 2023. Πρόσθετη χρηματοδότηση μπορεί να κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και πέραν αυτής για την υποστήριξη των φιλοδοξιών της Σενεγάλης.