Τρίπολη – Την απειλή, ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, εξετόξευσε η παράλληλη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Βεγγάζη στα ανατολικά της χώρας. Αιτία, η κατασπατάληση των χρημάτων από τις πωλήσεις πετρελαίου, από την αντίπαλη της Τριπόλεως, που είναι αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Όμως, οι κυριότεροι τερματικοί σταθμοί από όπου εξάγεται το λιβυκό πετρέλαιο, ευρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Την περιοχή, δηλαδή, που έχει υπό τον έλεγχο της η παράλληλή Κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει ο  στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου – που είναι και η βασική πηγή εσόδων για την χώρα – διαχειρίζονται, αντιθέτως, η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου και η κεντρική τράπεζα με έδρα την Τρίπολη, όπου ευρίσκεται, όμως, και η έδρα της κυβερνήσεως του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.

Σε ανακοίνωση του ο μεταβατικός επί κεφαλής της παράλληλης κυβερνήσεως Οσάμα Χαμάντ απείλησε, τέλος, να προσφύγει στην δικαιοσύνη, προκειμένου να ορισθεί «δικαστικός διαχειριστής» για την δι9αχείρση των κεφαλαίων που θα κατασχεθούν. Επεκαλέσθη, μάλιστα, έκθεση της λιβυκής αρχής διοικητικού ελέγχου, η οποία είναι αρμόδια για την διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού. Συμφώνως με αυτήν, «διεπιστώθησαν […] κατάφωρες παραβιάσεις από την Κυβέρνηση [ Ντμπάιμπα] όσον αφορά δημόσια κεφάλαια.»