Περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με μελέτη. Το Κέντρο Έρευνας για την Ηλιακή Ενέργεια και το Υδρογόνο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (ZSW) και η Ομοσπονδιακή Ένωση Διαχείρισης Ενέργειας και Υδάτων (BDEW) ανακοίνωσαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν 

περίπου το 52% της ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του 2023, τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα (49%) από την ίδια περίοδο του 2022.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2023, το 57% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω του ηλιόλουστου καιρού, πριν από το ρεκόρ του 62% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στη χώρα παρήγαγαν 8,8 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το μήνα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Και οι δύο οργανισμοί δήλωσαν επίσης ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούσαν ακόμη και να παράγουν περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια kWh τον Ιούνιο με βάση τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Μαΐου.

Η Kerstin Andreae, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDEW, δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2045. Πρόσφατα, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας (BMWK) δημοσίευσε αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (EoI) για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κατασκευής φωτοβολταϊκών της χώρας.