Δημοσκόπηση Energia.gr για Κρίση Τιμών Ενέργειας: Μόνιμη Λύση η Ενεργειακή Ανεξαρτησία, Όχι τα Επιδόματα

Δημοσκόπηση Energia.gr για Κρίση Τιμών Ενέργειας: Μόνιμη Λύση η Ενεργειακή Ανεξαρτησία, Όχι τα Επιδόματα
energia.gr
Παρ, 30 Ιουνίου 2023 - 08:18

Την ανάγκη για ριζική αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί ως τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ο μέσος Έλληνας, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της μεγάλης ηλεκτρονικής δημοσκόπησης που διεξάγει εδώ και περίπου ένα χρόνο το energia.gr

Πραγματικά, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετασχόντων βλέπει ως “κλειδί” στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας μετά την κρίση του κορωνοϊού και την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, όχι εμβαλωματικές λύσεις, όπως οι επιδοτήσεις στην τελική κατανώλωση, αλλά ριζικές απαντήσεις και συγκεκριμένα την απεξάρτηση της Ελλάδας από τις απαράδεκτα υψηλές εισαγωγές ενέργειας σε κάθε τομέα.

Έτσι, στο ερώτημα “Εν όψει της ενεργειακής κρίσης, η οποία προβλέπεται να είναι παρατεταμένη και με κλιμακούμενη ένταση, τι πιστεύετε ότι πρέπει να πράξει η Ελληνική κυβέρνηση;”, που θέσαμε στους αναγνώστες μας από τις 4 Ιουλίου 2022, όταν, πλέον, ήταν πασιφανές πως η εκτίναξη των τιμών ενέργειας θα μετατρεπόταν σε ενδημική κατάσταση στην Ευρώπη, και όχι απλά μία παροδική κρίση, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη:

Το 73% των συνολικά 938 συμμετασχόντων τάσσεται υπέρ μιας ριζικής αναθεώρησης της ισχύουσας ενεργειακής πολιτικής μέσα από την εισαγωγή ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης με στόχο την μείωση της απαράδεκτα υψηλής ενεργειακής εξάρτησης της χώρας - η οποία έχει φθάσει το 82 % - την δραστική μείωση των εισαγωγών ενέργειας και την προώθηση της εγχώριας παραγωγής από κάθε δυνατή ενεργειακή πηγή, από συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη και φ. αέριο) και ΑΠΕ.

Από την άλλη, μόλις ένα 5,2% των απαντήσεων αφορούσαν τη συνέχιση της τρέχουσας επιδοματικής πολιτικής ενισχύσεων προς τον τελικό καταναλωτή σε ηλεκτρισμό, φ. αέριο και πετρέλαιο για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Πολιτεία οφείλει να δρα και πυροσβεστικά σε έκτακτες συνθήκες, ωστόσο οι τιμές ενέργειας τείνουν να παγιωθούν σε πολύ υψηλά, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, επίπεδα σε όλη την ΕΕ και, ακόμη πιο πολύ στην Ελλάδα, όπου έχουμε δεσμευθεί την πάση θυσία απαλλαγή μας από το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη, ακόμη και σε ανεπανόρθωτη βλάβη της οικονομίας, μας, της ανάπτυξης και, εν τέλει, της ίδιας της κοινωνικής μας ισορροπίας. Το ότι η απάντηση για διατήρηση των επιδοτήσεων ήταν η λιγότερο δημοφιλής στο ερώτημα της δημοσκόπησης είναι, ίσως, ελπιδοφόρο, γιατί δείχνει πως ο μέσος πολίτης συνειδητοποιεί πως αποτελεί απλά μία πανάκεια, την οποία θα κληθεί, μάλιστα, να πληρώσει στο υπερ-πολλαπλάσιο, αν κρίνουμε από τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν αμέσως μετά το κλείσιμο της προηγούμενης κάλπης. Μπορεί, μάλιστα, το κοινό να έχει συνειδητοποιήσει πως η επιδοματική πολιτική όχι μόνο δεν μπορεί να είναι η βασική απάντηση σε μία κρίση, αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κόστους των πηγών ενέργειας, αλλά και να αποδειχθεί μία πολύ ευσχήμων πρακτική χειραγώγησης των ψηφοφόρων...

Επίσης, το 11,8% των αναγνωστών μας θεωρεί ότι η δέουσα πολιτική απέναντι στην κρίση θα πρέπει να είναι η κατάργηση κάθε είδους επιδοτήσεις στην τιμή ενέργειας σε επίπεδο καταναλωτή και να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών χώρων τους ώστε να μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση ενέργειας και άρα το ενεργειακό κόστος. Μένει να δούμε αν οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ενίσχυση του “Εξοικονομώ” θα υπηρετήσουν ουσιαστικά αυτές τις ανάγκες των πολιτών.

Τέλος, τρίτη δημοφιλέστερη απάντηση, με 9,6%, αναδείχθηκε ο πλήρης ανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την εισαγωγή επιδοτήσεων στην χονδρεμπορική αγορά και την εγκατάλειψη του target model της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι τιμές σε επίπεδο καταναλωτή. Το ζήτημα αυτό αποτελεί, τουλάχιστον προς το παρόν, ένα ερωτηματικό, καθώς αφορά, σε μεγάλο βαθμό, κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, απέναντι στις οποίες θα κληθεί να λάβει θέσει σύντομα η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ και γενικότερα η κυβέρνηση που προέκυψε από την κάλπη της 25ης Ιουνίου 2023.

Αφού υπενθυμίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι οι ηλεκτρονικές μας δημοσκοπήσεις δεν είναι επιστημονικές αλλά μόνο ενδεικτικές των τάσεων του κοινού, πρέπει να παρατηρήσουμε, ωστόσο, ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη έρευνα δείχνουν, οπωσδήποτε, ότι έχουμε απέναντί μας όχι μία συγκυριακή κρίση τιμών αλλά μία στρατηγική πρόκληση για το μέλλον της χώρας συνολικά, και στο οποίο κεντρικό ρόλο θα παίξει η ενέργεια: η παρούσα δημοσκόπηση του Energia.gr δείχνει ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει συνειδητοποιήσει πως η ενεργειακή μας ανεξαρτησία δεν πρέπει να παραμείνει απλώς ένα σύνθημα αλλά να γίνει πυξίδα συνεπούς και συνεκτικής πολιτικής – αν, βέβαια, θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μία ζωντανή και ευημερούσα κοινωνία και ένα ανεξάρτητο κράτος...

Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες μας και ιδιαίτερα εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα και πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με άλλη μία έρευνα σχετικά με την όλο και πιο “καυτή” ενεργειακή επικαιρότητα!