Η παγκόσμια ζήτηση για ηλιακά φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 40% το 2023, καθώς τα ευνοϊκά οικονομικά δεδομένα στον ηλιακό τομέα συνδυάζονται με ευρείες πολιτικές όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και τα προγράμματα REPowerEU. Η έκθεση "Global Solar Energy Midyear Outlook" της Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι η ηλιακή ενέργεια θα παραμείνει το ταχύτερα

αναπτυσσόμενο υποτμήμα του ενεργειακού τομέα, κυρίως λόγω της θέσης της ως η πιο οικονομικά αποδοτική μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Το Bloomberg πίστωσε τα φωτοβολταϊκά με ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) περίπου 50 δολάρια ΗΠΑ/MWh.

Ταυτόχρονα με την αύξηση των εγκαταστάσεων, οι πωλήσεις για τους κατασκευαστές προβλέπεται να επιβραδυνθούν ελαφρώς καθώς οι τιμές πέφτουν.

Η τιμή των μονάδων αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της τάση φέτος, έχοντας μειωθεί κατά 10% μέχρι στιγμής από τον Δεκέμβριο. Έτσι, οι καθαρές προσθήκες δυναμικότητας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 36% φέτος σύμφωνα με το σενάριο μεσαίου επιπέδου του BloombergNEF, σε σύγκριση με μια αύξηση ~26% στις πωλήσεις των κατασκευαστών.

Τόσο ο LCOE όσο και το κόστος των μονάδων προβλέπεται να συνεχίσουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και μέχρι το 2024, καθώς η αποτελεσματικότητα συνεχίζει να βελτιώνεται και η παραγωγική ικανότητα επεκτείνεται, γεγονός που με τη σειρά του θα αποδειχθεί ευλογία για τα έσοδα των προγραμματιστών έργων και των εγκαταστατών, αναφέρει η έκθεση.