Η πρώην ανατολικογερμανική πόλη της Δρέσδης ήταν το επίκεντρο της κατασκευής τσιπ πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Αυτή η κληρονομιά συνεχίζει να υφίσταται, τόσο στη Δρέσδη όσο και στη γύρω περιοχή. Εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα, κάθε τρίτος ημιαγωγός που κατασκευάζεται στην Ευρώπη προέρχεται από τη Σαξονία

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το κρατίδιο έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, και τα εργοστάσια κατασκευής γνωστά και ως "fabs", για εταιρείες όπως η Infineon, η Bosch και η Globalfoundries εδρεύουν στη Σαξονία, η οποία φημολογείται ότι θα είναι η τοποθεσία ενός μελλοντικού εργοστασίου της TSMC. Ωστόσο, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού επιβαρύνει τον τομέα.

Πάνω από 76.000 άτομα στη Σαξονία απασχολούνται στην τοπική βιομηχανία τσιπ, εν μέρει χάρη στις κοντινές συστάδες ερευνητικών ινστιτούτων, εταιρειών που σχετίζονται με ημιαγωγούς και τεχνικών πανεπιστημίων. Μέχρι το 2030, όπως προβλέπουν οι λομπίστες, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 100.000. 

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι αρκετό, ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη συνολικά. Μέχρι το έτος 2030, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κατασκευάζει το 20% των παγκόσμιων ημιαγωγών, από 10% που είναι σήμερα. Οι προσπάθειες της Δρέσδης να εκπαιδεύσει ταλέντα και να προσελκύσει εξειδικευμένους εργαζόμενους μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Πανεπιστήμια όπως το TU Δρέσδης και κοντινά ερευνητικά ινστιτούτα όπως το Κέντρο Helmholtz και το Ινστιτούτο Fraunhofer επέτρεψαν στους παραγωγούς να "εξασφαλίσουν τόσο έμπειρους εμπειρογνώμονες τσιπ όσο και νέους πτυχιούχους και ειδικευμένους εργάτες για τα εργοστάσιά μας", δήλωσε στο Bloomberg μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η κατασκευάστρια ημιαγωγών Robert Bosch GmbH. 

Υπάρχει επίσης ένα ζωντανό οικοσύστημα εταιρειών που εργάζονται εντός και εκτός του τομέα των ημιαγωγών, το οποίο προωθείται από βιομηχανικές ομάδες όπως η Silicon Saxony. Ο εν λόγω οργανισμός, ο οποίος έχει πάνω από 450 μέλη στην περιοχή, εκπροσωπεί κατασκευαστές τσιπ, ακαδημαϊκά ιδρύματα και προμηθευτές.

Αυτές είναι οι συνθήκες που οι βουλευτές θέλουν να αναπαράγουν σε όλη την Ευρώπη. Τον Απρίλιο, η ΕΕ συμφώνησε στην τελική έκδοση του νόμου της ΕΕ για τα τσιπ, δεσμεύοντας 43 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τομέα εντός του μπλοκ. Εκτός από τη χορήγηση επιδοτήσεων για την έρευνα και τις μεγάλες νέες μονάδες παραγωγής, η ΕΕ θέλει να καλύψει το κενό δεξιοτήτων στην παραγωγή μικροτσίπ. Προγράμματα όπως η European Chips Skills 2030 Academy θα μπορούσαν να βοηθήσουν, με στόχο την κατάρτιση 500.000 ειδικών την επόμενη δεκαετία.

Η Γερμανία προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών. Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια στρατηγική που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την αύξηση της συμμετοχής στην εργασία, τη βελτίωση της εργασιακής κουλτούρας και τη μείωση της μετανάστευσης. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μεταρρυθμίζει επίσης τους μεταναστευτικούς της νόμους για να διευκολύνει τους ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό να έρθουν στη Γερμανία.

Οι κινήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα επείγουσες, καθώς το 28% των εμπειρογνωμόνων ηλεκτρολόγων μηχανικών και το 33% των υψηλόβαθμων μηχανικών στον τομέα των ημιαγωγών της Γερμανίας θα φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης μέσα στα επόμενα 10 έως 12 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του IW Koeln.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία, ο τομέας ανέφερε έλλειψη 62.000 εργαζομένων μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022. Με τον πληθυσμό να γκριζάρει και λιγότερους Γερμανούς να εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, "εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ανάγκη για ξένο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εργασίας στο Bloomberg.

Η Δρέσδη έχει θέσει το θέμα αυτό σε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια, προς όφελος του τομέα παραγωγής τσιπ. Η Infineon, η οποία άνοιξε πρόσφατα το έδαφος για ένα τέταρτο εργοστάσιο στην πόλη, απασχολεί στη Σαξονία υπαλλήλους από περισσότερες από 50 χώρες, ενώ η GlobalFoundries έχει πάνω από 40 εθνικότητες που εκπροσωπούνται στην έδρα της στη Δρέσδη. Από τους φοιτητές που κάλυψαν τις 65 θέσεις στο μάθημα κατασκευής τσιπ του TU Δρέσδης πέρυσι, πολλοί προέρχονταν από την Κίνα και το Ιράν, ενώ οι Ινδοί υπήκοοι αποτελούσαν το 57% της τάξης.

Μέρος αυτών των μεταβαλλόμενων δημογραφικών στοιχείων είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της χαλάρωσης της εστίασης των δυτικών χωρών στην εκπαίδευση STEM.

Στην ΕΕ, οι κατασκευαστές τσιπ δυσκολεύονται επίσης να ανταποκριθούν στους μισθούς που προσφέρονται αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με τη Silvana Muscella, την τεχνική συντονίστρια του ALLPROS.eu, ενός έργου της ΕΕ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe. "Η Ευρώπη χάνει ταλέντα επειδή δεν μπορεί να πληρώσει όσα μπορεί να πληρώσει ένας οργανισμός της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ ή του Καναδά", εξήγησε η Muscella. 

Γενικότερα, οι κατασκευαστές τσιπ δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τους υψηλότερους μισθούς που προσφέρονται σε άλλους τεχνικούς τομείς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν την πρόσθετη γοητεία ότι είναι λιγότερο απαιτητικοί σωματικά.

(από capital.gr)