Η εντυπωσιακά φιλόδοξη ατζέντα τεχνολογικής συνεργασίας - από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το διάστημα και από την κβαντική πληροφορική μέχρι τις τηλεπικοινωνίες - που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων Ινδίας-ΗΠΑ και να συμβάλει στην αναδιάρθρωση της περιφερειακής και παγκόσμιας τάξης. Αυτό τουλάχιστον προσδοκούσε το Νέο Δελχί στις δημόσιες ανακοινώσεις. Οσο για την Ουάσιγκτον δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδία βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας.  To Νέο Δελχί είναι ένας ανεκτίμητος εταίρος για τις ΗΠΑ. Εκτός από το ότι είναι το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου, η Ινδία διαθέτει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό και ένα σημαντικό δυναμικό επιστημόνων και μηχανικών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο

Διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων. Και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία ανησυχεί βαθιά για την Κίνα, την οποία θεωρεί μια δύναμη που σκοπεύει να αμφισβητήσει την περιφερειακή και παγκόσμια τάξη. Κατά κάποιον τρόπο, τώρα μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με την Ινδία.

Το ταξίδι του Ναρέντρα Μόντι στις ΗΠΑ έγινε σε κλίμα ενθουσιασμού.  Κατά την άφιξή του οι Μπάιντεν χάρισαν στον Μόντι μια vintage αμερικανική φωτογραφική μηχανή, ένα βιβλίο αμερικανικής φωτογραφίας άγριας φύσης και μια υπογεγραμμένη πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής του Ρόμπερτ Φροστ. Όταν ο Ινδός πρωθυπουργός έφτασε για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, εισήλθε στην αίθουσα υπό τις ιαχές "Μόντι! Μόντι!" και απόλαυσε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα καθώς εξήρε τη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας, επανέλαβε τις ινδικές θέσεις, μεταξύ άλλων για τη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών ενώ χαιρέτισε τη συμβολή των Ινδοαμερικανών καθώς και τις επιτυχίες της δικής του κυβέρνησης. Το ίδιο βράδυ εκατοντάδες διάσημοι καλεσμένοι και στελέχη επιχειρήσεων - μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Inc.  Σούνταρ Πιτσάι και ο Ινδός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Corp. Σάτια Νταντέλα ήταν προσκεκλημένοι στον Νότιο Λόφο του Λευκού Οίκου για ένα χορτοφαγικό γεύμα προς τιμήν του Μόντι. 

Ακολούθησε η συνάντηση των «μεγάλων» της Σίλικον Βάλεϊ στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν και τον Μόντι και κατόπιν οι ανακοινώσεις δεκάδων συμφωνιών. Η Amazon.com Inc. και η Google της Alphabet Inc. δεσμεύονται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ινδία, καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιδιώκουν να τονώσουν την ανάπτυξη σε μια σημαντική αγορά.  Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 15 δισ. δολάρια στην Ινδία έως το 2030. Αυτό περιλαμβάνει σχέδια του τμήματος AWS να επενδύσει 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές cloud  για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών. Η Google θα ανοίξει ένα παγκόσμιο κέντρο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στο Gujarat International Finance Tech-City, ευρύτερα γνωστό ως GIFT City στο κρατίδιο του Μόντι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet Σούνταρ Πιτσάι. Η Google έχει δηλώσει προηγουμένως ότι αναπτύσσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να χειρίζεται περισσότερες από 100 ινδικές γλώσσες σε ομιλία και κείμενο, μια προσπάθεια που θα διευρύνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο πέρα από την αστική μειονότητα της χώρας που μιλάει αγγλικά.

Η Ινδία παραμένει μια αγορά υψηλής προτεραιότητας για τις περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου, όπως η Meta Platforms Inc., η Amazon, η Google και το Twitter, αλλά μια αγορά όπου όλες τους έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια. Μια σειρά από οικονομικές συμφωνίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Micron Technology Inc. που θα επενδύσει περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια προς μια εγκατάσταση συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών στην Ινδία αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις πρόσθετες ανακοινώσεις περιλαμβάνονται τα ινδικά σχέδια για την υπογραφή των Συμφωνιών Άρτεμις, ενός πλαισίου που υπογράφηκε από δεκάδες χώρες - αλλά όχι από τη Ρωσία ή την Κίνα - και διέπει τις κοινές αποστολές και την πολιτική εξερεύνηση του διαστήματος. Ο Μόντι συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της SpaceX Έλον Μασκ στη Νέα Υόρκη .  Μπάιντεν και Μόντι ανακοίνωσαν επίσης μια σειρά αμυντικών και εμπορικών συμφωνιών που αποσκοπούν στη βελτίωση των στρατιωτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Η General Electric Co. σχεδιάζει να κατασκευάσει από κοινού με την κρατική ινδική εταιρεία Hindustan Aeronautics Ltd. κινητήρες F414 για το ελαφρύ πολεμικό αεροσκάφος Tejas, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταλλαγής αμυντικών και τεχνολογικών συστημάτων, καθώς η Κίνα γίνεται πιο διεκδικητική στον Ινδο-Ειρηνικό.

Τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στην Ουάσινγκτον ελπίζουν  ότι η επίσκεψη Μόντι στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά πρέπει ή μπορεί να φτάσει η Ουάσινγκτον. Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Foreign Affairs, αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπορούν να έχουν πολύ πιο ειλικρινείς συζητήσεις με τους ηγέτες της Ινδίας από ό,τι είχαν στο παρελθόν σχετικά με την αμυντική συνεργασία, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Ελπίζουν ότι η απειλή από την Κίνα, σε συνδυασμό με την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρουσιάζει στην Ουάσινγκτον μια σπάνια ευκαιρία για να πείσει αποφασιστικά (αν όχι αμέσως) το Νέο Δελχί να μετατοπίσει τη μεγάλη εξάρτησή του από ρωσικής κατασκευής στρατιωτικό εξοπλισμό σε αμερικανικά συστήματα. Υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι η πολυπληθέστερη δημοκρατία στον κόσμο, η Ινδία θα φτάσει με κάποιο τρόπο στον κοινό σκοπό με τη Δύση και θα ισορροπήσει μαζί έναντι του κινεζικού ανταγωνισμού. Ωστόσο  ο πρώην ανταποκριτικής των New York Times και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια Χάουρντ Φρενς, με ανάλυσή του στο Foreign Policy κάνει λόγο για «χίμαιρες» και «αφέλεια» εκ μέρους της Ουάσιγκτον, υπενθυμίζoντας ότι το ίδιο συνέβη, με τη Κίνα, που για δεκαετίες υπήρχε μια διαδεδομένη ψευδαίσθηση στη Δύση ότι θα αντλούσε απεριόριστο πλούτο πουλώντας προϊόντα στους Κινέζους, πριν τελικά συμβεί το… αντίθετο.  Η Κίνα ήταν ανοιχτή σε δυτικές επενδύσεις, ωφελώντας ξένες εταιρείες και ξένους καταναλωτές, αλλά το Πεκίνο λειτουργούσε παράλληλα αποκλείοντας τομείς της κινεζικής οικονομίας από δυτικές εταιρείες και αντιγράφοντας πολλές από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Δύσης. Αυτό μπορεί να συμβεί και με την αναπτυσσόμενη Ινδία.