Η Ιταλία στοχεύει να παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Ενέργειας, βελτιώνοντας ελαφρώς τους στόχους που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τρία χρόνια. Σε μια 

αναθεώρηση του σχεδίου της χώρας για την ενέργεια και το κλίμα, το υπουργείο δήλωσε ότι η Ιταλία στοχεύει να αποκτήσει το 65% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από τον προηγούμενο στόχο του 55%.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να καλύψουν το 40% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας σε όλους τους τομείς - συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της στέγασης και των μεταφορών - μέχρι το τέλος της δεκαετίας έναντι 30% στο παλιό σχέδιο.

Για τη θέρμανση και τον κλιματισμό, οι ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να καλύπτουν το 37% της κατανάλωσης και το 31% στον τομέα των μεταφορών, ανέφερε το υπουργείο.

Φιλοδοξία του είναι ότι το υδρογόνο που θα παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα καλύπτει το 42% των βιομηχανικών αναγκών μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από κάθε κράτος μέλος να υποβάλει μια αναθεωρημένη στρατηγική για το 2030, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα ενεργειακά πακέτα Fit-for-55 και REPowerEU, που ανακοινώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν δεσμευτικούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.