Η ισπανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Endesa υπέγραψε δύο δάνεια με το Instituto de Crédito Oficial (ICO), έναν ισπανικό κρατικό οργανισμό χρηματοδότησης, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ηλιακών και αιολικών έργων στη χώρα. Αν και η Endesa ανακοίνωσε την ταυτόχρονη υπογραφή των δύο δανείων, πρόκειται για ξεχωριστές συμφωνίες.

Η χρηματοδότηση του ICO ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της κατασκευής 20 φωτοβολταϊκών σταθμών και οκτώ αιολικών πάρκων, ισχύος 2,35 GW και 0,55 GW αντίστοιχα. Η κατασκευή αυτών των έργων ξεκίνησε το 2021, έτος κατά το οποίο η δυναμικότητα της εταιρείας σε ηλιακή ενέργεια εκτοξεύτηκε από 497GWh το 2020 σε 1.067GWh μέχρι το τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ, το δάνειο της ΕΤΕπ είναι η τελευταία επένδυση της τράπεζας στο έργο της Endesa στο πλαίσιο του REPowerEU. Η ΕΤΕπ έχει δεσμεύσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην Endesa, ανεβάζοντας τη συνολική της επένδυση στην εταιρεία στα 700 εκατ. ευρώ, και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την κατασκευή υποδομών δικτύου για μια σειρά από ηλιακά και χερσαία αιολικά έργα στην Ισπανία. Σύμφωνα με την Endesa, τα εν λόγω ηλιακά έργα έχουν συνολική δυναμικότητα 1,5GWp, ενώ οι αιολικές εγκαταστάσεις έχουν δυναμικότητα 0,4GW.

Οι συμφωνίες θα βοηθήσουν την Endesa να επιτύχει τους δικούς της στόχους για καθαρή ενέργεια, οι οποίοι περιλαμβάνουν την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών σε όλες τις δραστηριότητές της έως το 2040.