Ην. Βασίλειο: Όμιλοι ΑΠΕ Απαιτούν Καλύτερους Όρους στις Δημοπρασίες για Υπεράκτια Αιολικά

Ην. Βασίλειο: Όμιλοι ΑΠΕ Απαιτούν Καλύτερους Όρους στις Δημοπρασίες για Υπεράκτια Αιολικά
energia.gr
Τετ, 5 Ιουλίου 2023 - 13:33

Οι βρετανικές εμπορικές ομάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RenewableUK, Energy UK και Scottish Renewables παροτρύνουν τη βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε βαθιές αλλαγές στις ετήσιες δημοπρασίες καθαρής ενέργειας, γνωστές στον κλάδο ως Συμβάσεις για διαφορές (CfD)

Οι όμιλοι προειδοποιούν ότι χωρίς την αλλαγή της τρέχουσας εστίασης στην ελάχιστη τιμή, τα σχέδια της Βρετανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να ναυαγήσουν στην αύξηση του κόστους εξοπλισμού και εγκατάστασης. Το μήνυμα και ο τόνος διαφέρουν αισθητά από την αισιοδοξία που προέβαλε η βιομηχανία μόλις πριν από λίγα χρόνια, αντανακλώντας την αλλαγή της τύχης της σε ένα περιβάλλον υψηλού κόστους και πληθωρισμού.

Σε επιστολή τους, οι όμιλοι προειδοποίησαν ότι η συνέχιση της εστίασης των κριτηρίων δημοπρασίας στη χαμηλότερη δυνατή τιμή εκκίνησης (προσφορά) θα δημιουργήσει ένα "λιγότερο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο" σε σχέση με άλλες παγκόσμιες αγορές. Η ανάγκη εστίασης στην ελάχιστη τιμή έρχεται σε σύγκρουση με την "πραγματικότητα του κόστους των έργων και των επενδυτικών αναγκών", ιδίως για τις εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες έχουν χάσει χρήματα από την πίεση των τιμών που ασκεί η μορφή των δημοπρασιών.

"Η τελευταία CfD απέτυχε να λάβει υπόψη της ένα ολοένα και πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η δημοπρασία του φετινού καλοκαιριού να μην καταφέρει να διασφαλίσει αυτές τις αναγκαίες επενδύσεις του κλάδου", δήλωσε ο Andrew MacNish Porter, Policy Manager της Scottish Renewables. "Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα τις παραμέτρους της φετινής δημοπρασίας, καθώς και να εξετάσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις".

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε τον Απρίλιο μια επανεξέταση της διαδικασίας δημοπρασίας CfD με σκοπό να εξετάσει μέτρα για την ενίσχυση των εγχώριων πράσινων θέσεων εργασίας. Η επανεξέταση αποσκοπούσε επίσης στο να "διασφαλίσει ότι οι φορείς ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και την καινοτομία", σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Graham Stuart. Ωστόσο, η CfD εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην "πρωταρχική προτεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει μεταξύ των φθηνότερων τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη".

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να θέλει χαμηλές τιμές ενέργειας, αλλά πρέπει να ανταγωνιστεί για την προσοχή των προγραμματιστών σε μια παγκόσμια αγορά, προειδοποίησαν οι τρεις ομάδες - και ορισμένοι ανταγωνιστές προσφέρουν επιδοτήσεις. Οι εμπορικές ενώσεις σημείωσαν ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν θεσπίσει οικονομικά κίνητρα και ευνοϊκούς κανονισμούς για τους προγραμματιστές και τους προμηθευτές τους.

Οι όμιλοι ζήτησαν τρεις αλλαγές. Πρώτον, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αυξήσει τον προϋπολογισμό των επιδοτήσεων για τον γύρο δημοπρασιών του φετινού καλοκαιριού κατά τουλάχιστον 2,5 φορές και να διαθέσει ένα ειδικό κονδύλι για την υπεράκτια αιολική ενέργεια σταθερής θεμελίωσης. Δεύτερον, ζήτησαν να διατεθεί ειδικό κονδύλι για την παλιρροϊκή και την πλωτή αιολική ενέργεια. Και τρίτον, ζήτησαν μια σαφώς ανακοινώσιμη φόρμουλα που θα καθορίζει πώς θα αλλάξουν οι όροι των δημοπρασιών ώστε να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στην οικονομία και την αλυσίδα εφοδιασμού. "Ένα σαφές χρονοδιάγραμμα με παραμέτρους πλειστηριασμού, προϋπολογισμούς και στόχους δυναμικότητας θα παρείχε έναν σαφή οδικό χάρτη προς το καθαρό μηδέν", υποστήριξαν.

"Ο διεθνής ανταγωνισμός για επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία δεν ήταν ποτέ πιο έντονος, οπότε οι υπουργοί πρέπει να δράσουν γρήγορα. Ο χρόνος τελειώνει, όχι μόνο για να εξασφαλιστούν νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τους επόμενους μήνες, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη μεταποίηση θα έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί να πάνε στο εξωτερικό", δήλωσε η Ana Musat, εκτελεστική διευθύντρια πολιτικής και δέσμευσης του RenewableUK.