Το Κόσοβο θα μπορούσε να χάσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023 λόγω των κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ταραχές στο βορρά μεταξύ Αλβανών και Σέρβων του Κοσόβου και τη μη συμμόρφωση της Πρίστινα με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον

Η Συμμαχία Κοσοβάρων Επιχειρήσεων προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψουν το Κόσοβο διπλωματικά, οικονομικά και πολιτικά και αποτελούν μια από τις πιο ανησυχητικές στιγμές από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 2008.

«Η Συμμαχία Κοσοβάρων Επιχειρήσεων προειδοποίησε πόσο σοβαρά είναι αυτά τα μέτρα, καθώς η οικονομία θα πληγεί σοβαρά με τον περιορισμό των κονδυλίων από τα ταμεία του IPA, τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με την αναστολή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και την αναστολή όλων των διμερών συναντήσεων με την ΕΕ. Η κυβέρνηση πρέπει να λογικευτεί όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου.

Συνεχίζουν ότι τέτοια μέτρα είναι απίθανο να ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις, μειώνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και την καλή φήμη του Κοσόβου.

«Εάν αυτό συνεχιστεί, μέχρι το τέλος του έτους, το Κόσοβο μπορεί να χάσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην στήριξη των εξαγωγών που εγκρίθηκαν από την ΕΕ, ενώ δεν αποκλείεται να αναβληθεί η προθεσμία για την απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο», αναφέρει η Συμμαχία.

Η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών του Κοσόβου στην ΕΕ χωρίς βίζα είχε προγραμματιστεί να αρχίσει το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά η ημερομηνία αυτή είναι αμφιλεγόμενη, καθώς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για πάγωμα της διαδικασίας ως άλλη μορφή κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, το Κόσοβο, μαζί με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και το Μαυροβούνιο, έχουν μείνει εκτός των επιχορηγήσεων της ΕΕ για έργα εντός του πλαισίου για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το πλαίσιο αυτό είναι μια κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των δωρητών ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Σε ανακοίνωση που έγινε αυτή την εβδομάδα, η Σερβία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνιο-Κροατική Ομοσπονδία εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα λάβουν κονδύλια. Το Κόσοβο δεν θα λάβει, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Το Κόσοβο είχε επωφεληθεί στο παρελθόν από τον μηχανισμό αυτό από το 2009, με περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ να διοχετεύονται σε 30 έργα. Αυτά περιλαμβάνουν κατασκευές, αποκατάσταση σιδηροδρόμων και βελτίωση της κεντρικής θέρμανσης και των συστημάτων αποχέτευσης.

Νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά αναφέρθηκε ότι το Κόσοβο είχε υποβάλει αίτηση για δύο επενδυτικές επιχορηγήσεις και τέσσερις επιχορηγήσεις τεχνικής βοήθειας, οι οποίες δεν πρόκειται πλέον να εξεταστούν για εκταμίευση.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της χώρας από το εν λόγω πλαίσιο στήριξης και άλλες πρωτοβουλίες ήταν άδικος.

«Πρόκειται για επισκέψεις αλλά και για προσωρινά μέτρα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι άδικα», προσθέτοντας ότι η αξία των «κολλημένων» επιχορηγήσεων ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΕ για την κλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο περιλαμβάνει την απόσυρση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας του Κοσόβου από τα δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο, τη μετακίνηση των δημάρχων από τις δημοτικές εγκαταστάσεις – οι οποίες χρησιμοποιούνται και από τις παράλληλες σερβικές δομές – σε εναλλακτικά κτίρια και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην εν λόγω περιοχή.

Η Πρίστινα συμφώνησε να εφαρμόσει τα σημεία αυτά, αλλά ξεκαθάρισε τη στάση της σε διάφορα θέματα και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα από τη Σερβία, τους τοπικούς Σέρβους και τους διεθνείς, τα οποία, μέχρι τώρα, αγνοήθηκαν.

(από euractiv.gr)