Η Πορτογαλία έχει υπερδιπλασιάσει τους στόχους της για το 2030 όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ της ηλιακής ενέργειας και των ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς στοχεύει στον παροπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου έως το 2040 και ενδεχομένως στην ουδετεροποίηση του άνθρακα έως το 2045. Οι νέοι στόχοι αποτελούν μέρος ενός επικαιροποιημένου σχεδίου των στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο η Πορτογαλία απέστειλε

στις Βρυξέλλες την Παρασκευή -την προθεσμία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια σχετικά με το πώς αναμένεται να συμβάλουν στην προώθηση των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ακολουθήσει δημόσια ακρόαση και το τελικό σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η Πορτογαλία στοχεύει τώρα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενώ το προηγούμενο σχέδιό της προέβλεπε μείωση κατά 45%-55%. Μελετά επίσης το ενδεχόμενο να καταστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πέντε χρόνια νωρίτερα από την αρχική της δέσμευση.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί σε 42,8 γιγαβάτ (GW) έως το 2030, από τον στόχο των 27,4 GW του προηγούμενου σχεδίου, και 2,5 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ σε λειτουργία πέρυσι.

Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους περίπου 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (81,80 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε έργα πράσινης ενέργειας, κυρίως ιδιωτικές.

Η ΕΕ κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή το 2030, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το κατά πόσον επενδύονται επαρκή κεφάλαια στη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είχε αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα.