Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Ocean Wind 1, σηματοδοτώντας την τρίτη έγκριση έργου του είδους του στα ύδατα των ΗΠΑ. Το Ocean Wind 1 είναι μια μεγάλη πρόταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου που βρίσκεται περίπου 13 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Middle Township,

προς το νοτιότερο άκρο της πολιτείας. Σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα 2,2 GW, καθιστώντας το το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας (χερσαίας ή εξωτερικής) στο Νιου Τζέρσεϊ. Ήταν μια κοινοπραξία μεταξύ της Orsted και της εταιρείας κοινής ωφέλειας του Νιου Τζέρσεϊ PSEG μέχρι τον Ιανουάριο, όταν η PSEG πούλησε το 25% του μεριδίου της και η ανάπτυξη περιήλθε στην αποκλειστική ιδιοκτησία της Orsted. Η PSEG επικαλέστηκε την ανάγκη για μια "βελτιστοποιημένη φορολογική δομή" για τους εταίρους του έργου.

Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEM) ενέκρινε το σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας (COP) της Ocean Wind, το τελευταίο εμπόδιο αδειοδότησης πριν από την κατασκευή.

"Το Ocean Wind 1 αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υπεράκτια αιολική βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε η διευθύντρια του BOEM Ελίζαμπεθ Κλάιν. "Η έγκριση του έργου καταδεικνύει τη δέσμευση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί απόδειξη της ηγεσίας της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ".

Η Orsted μπορεί να ήταν σίγουρη για τη λήψη της ομοσπονδιακής έγκρισης, επειδή η πρώτη χαλύβδινη μονοπύλη θεμελίωσης για το Ocean Wind 1 κατασκευάστηκε πριν από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η EEW, κατασκευάστρια τουρμπίνων, παρέδωσε το πρώτο από τα 98 μονοπάτια για την Ocean Wind στο εργοστάσιό της στο Πόλσμπορο του Νιου Τζέρσεϊ στις 3 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν ο Λευκός Οίκος εγκρίνει επίσημα το έργο.

Το Ocean Wind 1 είναι το τρίτο έργο του είδους του που εγκρίθηκε πλήρως για ανάπτυξη σε ομοσπονδιακά ύδατα. Τα δύο πρώτα, Vineyard Wind και South Fork Wind, βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Τα έργα αυτά αποτελούν μια μικρή αρχή προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης για 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030. Ωστόσο, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς, οι παραδοχές που διέπουν αυτόν τον στόχο τίθενται υπό αμφισβήτηση. Οι φορείς ανάπτυξης αιολικών συστημάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αντιμετωπίζουν αυξήσεις του κόστους στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες επιβαρύνουν τις προοπτικές των σχεδίων ανάπτυξης που έγιναν πριν από την πανδημία.

Τους τελευταίους μήνες, οι προγραμματιστές ορισμένων από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ ζήτησαν την επαναδιαπραγμάτευση ή τον τερματισμό των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), των κρατικά ρυθμιζόμενων συμβάσεων που διέπουν την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής τους παραγωγής.

Οι εν λόγω PPAs αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μια διαφορετική εποχή και δεν παρέχουν περιθώριο κέρδους υπό τις σημερινές συνθήκες, υποστηρίζουν οι προγραμματιστές. Η κοινοπραξία Shell / Engie / EDP SouthCoast Wind κατέθεσε αίτημα στην πολιτεία του Μέριλαντ για επαναδιαπραγμάτευση του PPA, λέγοντας ότι οι τρέχοντες όροι "δεν είναι οικονομικοί, υπό το πρίσμα του σημαντικού πληθωρισμού, της αλυσίδας εφοδιασμού και της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης". Η κοινοπραξία BP / Equinor Empire Wind, που βρίσκεται στις προσεγγίσεις του λιμανιού της Νέας Υόρκης, έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας τον "ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, τις παγκόσμιες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και την εκτίναξη των επιτοκίων".