Να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση των υπέρογκων χρεώσεων που λανθασμένα καταλογίζονται στους καταναλωτές, κυρίως όταν αυτοί προχωρούν σε αλλαγή προμηθευτή, ζητεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) Λευτέρης Ζαγορίτης

Πρόκειται, όπως επισημαίνει σε σχετική επιστολή ο ΣτΚ, για ένα σημαντικό θέμα, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό καταναλωτών, όπως προκύπτει από τις υποθέσεις που χειρίζεται η ανεξάρτητη αρχή. Ειδικότερα, ο ΣτΚ δέχεται αναφορές καταναλωτών σχετικά με την έκδοση λογαριασμών επί ιδιαίτερα αυξημένων και προφανώς λανθασμένων καταναλώσεων χιλιάδων κιλοβατωρών για λίγες μόνο ημέρες κατανάλωσης. Το φαινόμενο αυτό, που παρουσιάζεται, συνήθως, κατά τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλεί σημαντική οικονομική ζημία στους καταναλωτές, λόγω της κλιμακωτής τιμολόγησης της κατανάλωσης.

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο ΣτΚ έχει διαπιστώσει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προβαίνει στον απαραίτητο έλεγχο και διόρθωση των καταναλώσεων αυτών, όπως ορίζει με σαφήνεια η κείμενη νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό, η ανεξάρτητη αρχή εκδίδει έγγραφες συστάσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τον να προβαίνει στη νόμιμη εκτέλεση των καθηκόντων του, και ιδίως:

α) Στον έλεγχο της κάθε μέτρησης κατά την καταχώριση αυτής στο μηχανογραφικό σύστημα.

β) Στον μεταγενέστερο έλεγχο της μέτρησης έπειτα από σχετικό αίτημα του καταναλωτή, σύμφωνα με το ιστορικό κατανάλωσης της παροχής και

γ) στον αναλογικό επιμερισμό της κατανάλωσης ανάμεσα στον παλαιό και τον νέο προμηθευτή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΣτΚ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνει δεκτές τις έγγραφες συστάσεις, αρνείται να αναγνωρίσει την υποχρέωσή του για εκτέλεση του σχετικού έργου και επικαλείται λάθη στην καταχώριση των ενδείξεων από τους προμηθευτές.

Μάλιστα ο ΣτΚ σημειώνει ότι τυχόν λάθη των προμηθευτών δεν απαλλάσσουν τον διαχειριστή του δικτύου από την υποχρέωση εκτέλεσης των ιδιαίτερα κρίσιμων καθηκόντων του διαχειριστή του δικτύου, τα οποία αφορούν σε αυτόν ακριβώς τον τελικό έλεγχο των μετρήσεων και την προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες χρεώσεις λόγω λανθασμένων καταχωρίσεων των ενδείξεων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")