Το Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου υπέγραψε συμφωνία ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη νορβηγική εταιρεία Scatec για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου πέντε γιγαβάτ στα νότια της χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας επιβεβαίωσε ότι μια έκταση γης στην επαρχία Sohag έχει διατεθεί για το έργο.

 

Η συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη σε τελετή στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Mostafa Madbouly, ο υπουργός Ηλεκτρισμού Mohamed Shaker και η πρέσβειρα της Νορβηγίας στο Κάιρο Hilde Klemetsdal.

Το αιολικό πάρκο θα δημιουργήσει επίσης 8.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της επαρχίας, που είναι από τους φτωχότερους της χώρας.

Το πάρκο θα είναι ένα από τα πολλά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δρομολογήθηκαν την τελευταία δεκαετία, καθώς η Αίγυπτος στοχεύει να παράγει το 42% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε το υπουργικό συμβούλιο.

Η Scatec δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο από το 2017, αφού υπέγραψε 25ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την εξαγωγή 380 μεγαβάτ που παράγονται από έξι αιγυπτιακά εργοστάσια στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Η εταιρεία υπέγραψε επίσης συμφωνία με την Αίγυπτο τον Μάιο για την κατασκευή της πρώτης πράσινης μονάδας παραγωγής μεθανόλης στη βορειοαφρικανική χώρα στην επαρχία Damietta στο Δέλτα του Νείλου.

Η συμφωνία αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά 450 εκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις.