Η PGE, ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας και η Orsted, μια παγκόσμια υπεράκτια εταιρεία αιολικής ενέργειας, συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν το Baltica Offshore Wind Farm συνολικής ισχύος έως 2,5 GW. Δεν θα είναι μόνο το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το Baltica Offshore Wind Farm θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια: Baltica 2 με κατά προσέγγιση ισχύ 1,5 GW και Baltica 3 με κατά προσέγγιση ισχύ 1 GW. Και τα δύο στάδια έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030.

Το Baltica Offshore Wind Farm θα αναπτυχθεί στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Leba και Ustka. Η απόσταση από τις πλησιέστερες ανεμογεννήτριες στην ακτή θα είναι τουλάχιστον 15,5 μίλια. Η χερσαία υποδομή που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του Baltica Offshore Wind Farm θα βρίσκεται στην κοινότητα Choczewo της βόρειας Πολωνίας.

«Η Orsted έχει 30 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη, την προμήθεια, την κατασκευή και τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων και μαζί με την PGE δεσμευόμαστε να παρέχουμε υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Πολωνία σε μεγάλη κλίμακα. Υπογράφοντας άλλα δύο στρατηγικά συμβόλαια για το Baltica 2, προχωράμε βήμα-βήμα με αυτό το έργο ορόσημο που θα είναι πρωτοποριακό στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Πολωνία», λέει η Agata Staniewska, διευθύνουσα σύμβουλος της Orsted Offshore Poland.