Η Utility Synergy ξεκίνησε την κατασκευή του δεύτερου έργου μπαταριών μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Αυστραλία, καθώς το πρώτο της εταιρείας πλησιάζει στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του.

Η εταιρεία, ο μεγαλύτερος παραγωγός-διανομέας (gen-tailer) ενέργειας της Δυτικής Αυστραλίας και ανήκει στην πολιτειακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου ότι αρχισε η κατασκευή του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες Kwinana Battery 2 (KBESS2).

Βρίσκεται στη θέση του πρώην σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Kwinana, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Δυτικής Αυστραλίας, Περθ. Θα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο 200MW/800MWh και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μέρος του 2024.

Το KBESS2 βρίσκεται δίπλα στο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες Kwinana Battery Energy Storage System 1 (KBESS1), ένα BESS 100MW/200MWh με φωσφορικό σίδηρο λιθίου (LFP), το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση θέσης σε λειτουργία. Τον Μάιο, ο τότε πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας (WA) Mark McGowan ανακοίνωσε την έναρξη των λειτουργικών δοκιμών του KBESS1.

Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση αυτή, η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του McGowan είχε δημοσιεύσει τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2023-2024. Ο προϋπολογισμός δέσμευε τη χρηματοδότηση δύο ακόμη έργων BESS μετά το πρώτο στην Kwinana: KBESS 2, και ένα σύστημα 500MW/2.000MWh στο Collie, την τοποθεσία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.