Ιταλία: Η Κυβέρνηση Ελπίζει να Αποφύγει την Επιβολή Έκτακτου Φόρου στα Κέρδη των Εταιρειών Ενέργειας

Ιταλία: Η Κυβέρνηση Ελπίζει να Αποφύγει την Επιβολή Έκτακτου Φόρου στα Κέρδη των Εταιρειών Ενέργειας
energia.gr
Παρ, 7 Ιουλίου 2023 - 18:21

Η Ιταλία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφύγει την επανάληψη των απροσδόκητων εισφορών που έπρεπε να πληρώσουν οι ενεργειακοί όμιλοι για τα κέρδη τους το 2021 και το 2022 που σκοπό είχαν να χρηματοδοτήσουν μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Αυτό δήλωσε, σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Πιτσέτο Φρατίν, σύμφωνα με το Reuters.

«Η εκτίμηση του έκτακτου φόρου είναι θέμα του υπουργού Οικονομικών και σχετίζεται επίσης με τις [κατευθυντήριες γραμμές της] Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Φρατίν. «Είναι σαφές ότι, με σκοπό την επίτευξη μιας ομαλοποίησης, όλοι ελπίζουμε να μην υπάρξει φόρος [στα κέρδη του 2023]», πρόσθεσε, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίασης του ιταλικού βιομηχανικού λόμπι για την ενέργεια.

Η Ρώμη αναμένει να εισπράξει φέτος περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω ενός έκτακτου φόρου που υπολογίζεται επί του εταιρικού εισοδήματος του 2022, το οποίο είναι τουλάχιστον κατά 10% υψηλότερο από τα μέσα έσοδα που είχαν δηλωθεί μεταξύ 2018 και 2021. Το καθεστώς αυτό αντικατέστησε μια παρόμοια εισφορά που ίσχυε πέρυσι, και η οποία έχει προκαλέσει επικρίσεις και αρνήσεις πληρωμής από πολλές εταιρείες.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, Νικόλα Μόντι, δήλωσε ότι η εισφορά του 2022 αύξησε τον φορολογικό συντελεστή στον όμιλο στο 72%, ένα επίπεδο που χαρακτήρισε απαράδεκτο.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας απέστειλε μια λίστα έργων για την αξιοποίηση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών για το ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν αναμένεται να ληφθεί μέχρι τον Αύγουστο. 

Ο κατάλογος των έργων που στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιλαμβάνει έναν επιπλέον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είπε ο υπουργός, αλλά απέφυγε να αναφέρει άλλες προτάσεις.

Ένα έργο για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα με επικεφαλής τον ενεργειακό όμιλο Eni και τον όμιλο δικτύων φυσικού αερίου Snam έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των προτάσεων, δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της Eni, Γκουίντο Μπρούσκο.

Το REPowerEU έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την κατανάλωση, να βοηθά στη διαφοροποίηση της προσφοράς και να επιτρέπει τη στροφή προς καθαρότερη ενέργεια. Ο Μπρούσκο, ο οποίος ηγείται των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής (E&P) της Eni, διορίστηκε πρόεδρος του ιταλικού βιομηχανικού λόμπι για τον ενεργειακό τομέα την Παρασκευή, διαδεχόμενος τον Γκιουζέππε Ρίτσι, επικεφαλής της Eni για βιοκαύσιμα και βιώσιμη κινητικότητα.