Στα 125,17 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του πετρελαίου ποικιλίας Brent, για παραδώσεις Σεπτεμβρίου, το βράδυ τις περασμένης Παρασκευής (1/8) σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο από τα χαμηλά των $122,5 που είχε βρεθεί την προηγούμενη ημέρα.

Στα 125,17 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του πετρελαίου ποικιλίας Brent, για παραδώσεις Σεπτεμβρίου, το βράδυ τις περασμένης Παρασκευής (1/8) σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο από τα χαμηλά των $122,5 που είχε βρεθεί την προηγούμενη ημέρα. Εξ’ ίσου σημαντική ήτο και η άνοδος του προθεσμιακού Συμβολαίου Σεπτεμβρίου στο ΝΥΜΕΧ της Ν. Υόρκης όπου η ποικιλία WTI Cushing διαπραγματεύετο στα 125,05 δολάρια το βαρέλι στις 21:30 τοπική ώρα Ελλάδος. Μάλιστα στο NYMEX ενδοσυνεδριακά το WTI εκτύπησε τα 128,1 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επέμβαση του Ισραήλ ή των ΗΠΑ στο Ιράν. Τα σχόλια του ισραηλινού αναπληρωτή πρωθυπουργού, κ. Shaul Mofaz για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανησυχία ότι το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ ενδέχεται να πλήξουν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» σύμφωνα με την WTRG Economics.

Πέρα από τους γεωπολιτικούς κινδύνους οι οποίοι φαίνονται ότι επανακάμπτουν μετά από ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων, οι λόγοι που φαίνονται ότι συμβάλλουν στο νέο ράλι τιμών που τώρα ξεκινάει έχουν να κάνουν περισσότερο με την διάχυτη ανησυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την αδυναμία ουσιαστικής αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων τα οποία εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Παραδοσιακά αυτήν την εποχή τα αποθέματα αυξάνονται καθώς τα διυλιστήρια και οι βιομηχανίες στοκάρουν εν’ όψη του φθινοπώρου αξιοποιώντας παράλληλα την καλοκαιρία του βορείου ημισφαιρίου. Όμως τον Μάιο σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΑ τα συνολικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 23,9 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 2.588 εκατ. βαρ. συνολικά, που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 53,5 ημερών το οποίο είναι κάτω του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας, και αυτό είναι ένα στοιχείο που φαίνεται ότι προβληματίζει σοβαρά τις εταιρείες.
Όπως παρατηρούσαμε πρόσφατα στο σχόλιο μας στο Energia.gr (βλέπε Σχόλιο 25/7/08) η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά της των $147 (11/7) στα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας ήτο προσωρινή αφού οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του αργού είναι καθαρά ανοδικές. Αυτό που είδαμε πρόσφατα ήτο μία απλή διόρθωση αφού είναι γνωστή η συμπεριφορά των πετρελαϊκών τιμών οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα ιδίως όταν αυξάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι η παραμονή των τιμών στη ζώνη των $125 – 130 το βαρέλι θα είναι προσωρινή αφού τα market fundamentals παραμένουν ουσιαστικά αναλλοίωτα. Η παγκόσμιος ζήτηση εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα με ετήσια αύξηση 1,0% ή 860.000 βαρέλια ανά ημέρα. Η παραγωγή παραμένει σταθερή από πλευράς OPEC ενώ οι εκτός OPEC χώρες αναφέρουν μειωμένη παραγωγή για το 2008 σε σύγκριση με πέρυσι. Τα δε αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών. Παράλληλα, ο ρόλος των γεωπολιτικών και κλιματολογικών παραγόντων παραμένει ενεργός και είναι απλά θέμα χρόνου για την επανεμφάνιση απειλών που μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εξαιρετικά συντηρητικό στις προβλέψεις του Centre for Global Energy Studies του Λονδίνου (CGES) προβλέπει ότι η μέση τιμή του αργού μέχρι το τέλος του έτους να διαμορφώνεται στα $124 /βαρέλι (το οποίο προϋποθέτει ένα εύρος διακύμανσης $110 με $140) για το υπόλοιπο του 2008 και $150 το βαρέλι για το 2009. Άρα ας σταματήσουν οι υπεύθυνοι για τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού να ονειρεύονται εντυπωσιακή υποχώρηση των διεθνών τιμών (όπως λανθασμένα εκτιμούν κάθε χρόνο) και ας χρησιμοποιήσουν επιτέλους ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την διαμόρφωση των μέσων τιμών αργού και προϊόντων. Μόνο έτσι ίσως καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος και την αξία της εγχώριας παραγωγής ενέργειας την οποία και υποβαθμίζουν.