Μεγάλη Πτώση στα Έσοδα Από την Εμπορία Φυσικού Αερίου Αναμένει στο Β΄Τρίμηνο η Shell

Μεγάλη Πτώση στα Έσοδα Από την Εμπορία Φυσικού Αερίου Αναμένει στο Β΄Τρίμηνο η Shell
energia.gr
Παρ, 7 Ιουλίου 2023 - 19:47

Η Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία στο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αποτελέσματα των εμπορικών συναλλαγών φυσικού αερίου για το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι "σημαντικά χαμηλότερα" σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αν και συμβαδίζουν με τις επιδόσεις τις αντίστοιχες περιόδους της περασμένης διετίας

Όπως σημειώνει το Reuters, οι τιμές στη χονδρική του φυσικού αερίου ήταν ασταθείς το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, λόγω εργασιών συντήρησης στη Νορβηγία, όπου η Shell παρέτεινε απροσδόκητα τη διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna.

Από την πλευρά της, η Shell ανέφερε την «εποχικότητα και τις λιγότερες ευκαιρίες βελτιστοποίησης» ως λόγους για τα χαμηλότερα αποτελέσματα της εμπορίας φυσικού αερίου. Η εταιρεία δεν παρέχει αριθμητικά στοιχεία για τα οικονομικά της αποτελέσματα στον τομέα της εμπορίας φυσικού αερίου ούτε αναφέρει το ποσοστό των δραστηριοτήτων της που ο εν λόγω τομέας αντιπροσωπεύει.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου σημείο αναφοράς του πρώτου μήνα στην τελευταία του διαπραγμάτευση έφτασε στα 32,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι είχε ξεπεράσει τα 100 ευρώ – έχοντας, μάλιστα, ξεπεράσει ακόμη και τα 300 ευρώ τον Αύγουστο – και φτάνοντας τα 70 ευρώ στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Οι μετοχές της Shell σημείωσαν άνοδο περίπου 0,5% στις 12:34 ώρα Γκρήνουιτς (14:34 ώρα ΕΛλάδος), χαμηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου (.SXEP), ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,7%.

«Η ενημέρωση συναλλαγών της Shell περιελάμβανε μια σειρά από λειτουργικούς δείκτες που ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνοι με τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο αναλυτής μετοχών της RBC, Biraj Borkhataria σε ενημερωτικό του σημείωμα. «Οι ασθενέστερες συναλλαγές μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι κάτι που θα έπρεπε να αναμένει η αγορά λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και της εποχικότητας του χαρτοφυλακίου LNG της Shell».

Η Shell έχει συνήθως χαμηλότερα κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους λόγω της χαμηλότερης εποχικής ζήτησης.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι εμπορικές επιδόσεις στις δραστηριότητές της σε χημικά και προϊόντα αναμένονταν επίσης χαμηλότερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, με το ενδεικτικό περιθώριο διύλισης να αναμένεται να πέσει στα 9 δολάρια το βαρέλι από 15 δολάρια το βαρέλι. 

Η αμερικανική ανταγωνίστρια Exxon εμφάνισε, επίσης, χαμηλότερα περιθώρια διύλισης αυτή την εβδομάδα. 

Σε ενημέρωση που εξέδωσε ενόψει των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου στις 27 Ιουλίου, η Shell αναφέρει επίσης αποσβέσεις 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εν λόγω τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης 1% του προεξοφλητικού επιτοκίου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο απομείωσης. Αυτή είναι μια λογιστική κίνηση που αντικατοπτρίζει ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, όπως είπε εκπρόσωπος της πετρελαϊκής.