O Gary Nagle έγινε διευθύνων σύμβουλος της Glencore πριν από δύο χρόνια, εν μέσω πανδημίας και ενώ η ελβετική εταιρεία εξόρυξης μόλις είχε υπογράψει μια συμφωνία για την επέκταση της ιδιοκτησίας της σε ένα γιγαντιαίο ορυχείο θερμικού άνθρακα στην Κολομβία, το Cerrejón. Ο 46χρονος τότε Nagle, είχε προηγουμένως διευθύνει την επιχείρηση άνθρακα της Glencore και η συμφωνία Cerrejón που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Ivan Glasenberg αποδείχθηκε μία από τις πιο κερδοφόρες

συμφωνίες εξόρυξης όλων των εποχών, όπως σημειώνουν οι FT. Οι τιμές του άνθρακα εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το 2022 ο άνθρακας αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των κερδών ρεκόρ της Glencore.

Όμως ο Nagle είναι έτοιμος τώρα να κάνει κάτι που θα ήταν αδιανόητο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: να προχωρήσει σε απόσχιση της επιχείρησης άνθρακα της Glencore. Αυτό θα άφηνε πίσω του μια σημαντική επιχείρηση εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μετάλλων, με ορυχεία νικελίου, κοβαλτίου και χαλκού που εκτείνονται από τον Καναδά μέχρι το Κονγκό.

Σύμφωνα λοιπόν με μια πρόταση νωρίτερα φέτος, η Glencore προσφέρθηκε να αγοράσει σε μετρητά την επιχείρηση μεταλλουργικού άνθρακα της Teck Resources, να τη συγχωνεύσει με τη δική της επιχείρηση θερμικού άνθρακα και στη συνέχεια να αποσχίσει το νέο κολοσσό άνθρακα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

"Θα δημιουργούσαμε αυτό που θα ήταν σίγουρα η καλύτερη εταιρεία άνθρακα στον κόσμο", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Λονδίνο σε εκδήλωση του Melbourne Mining Club.

"Θα έχει περιουσιακά στοιχεία στον Καναδά, στην Κολομβία, στη Νότια Αφρική και στην Αυστραλία, και θα εκπροσωπείται επίσης σε όλες τις διαφορετικές ποιότητες άνθρακα".

Οι διαπραγματεύσεις με την Teck βρίσκονται σε εξέλιξη, και εάν οι συνομιλίες αυτές αποτύχουν, τότε η Glencore ενδέχεται να μην αποσχίσει τη μονάδα άνθρακα.

Ο Nagle ξεκίνησε την 23ετή καριέρα του στην Glencore στον τομέα του άνθρακα, ανεβαίνοντας στην ηγεσία του τομέα άνθρακα λίγο πριν από τον διορισμό του ως διευθύνοντος συμβούλου. Αν και ορισμένοι μέτοχοι έχουν αμφισβητήσει τη στρατηγική της Glencore για τον άνθρακα και ένας αυξανόμενος αριθμός από αυτούς δεν αισθάνεται άνετα με τα σχέδια της εταιρείας για το κλίμα, ο Nagle δεν φοβάται να υπερασπιστεί τον άνθρακα.

"Υπάρχει ένας ρόλος για τον άνθρακα, τόσο για τον ατμοκάρβουνο όσο και για τον μεταλλουργικό άνθρακα, στον κόσμο, καθώς ο κόσμος απεξαρτάται από τον άνθρακα", δήλωσε. "Ο ατμικός [θερμικός] άνθρακας είναι απαραίτητος για την κάλυψη των σημερινών ενεργειακών αναγκών βασικού φορτίου", πρόσθεσε, ενώ ο μεταλλουργικός άνθρακας χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα, καθώς οι τεχνολογίες υποκατάστασης δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Οι εκπομπές της Glencore είναι μεγαλύτερες από πολλές χώρες: πέρυσι εξέπεμψε 380 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων τόσο των άμεσων εκπομπών από τις δραστηριότητες, όσο και των έμμεσων εκπομπών από τις πωλήσεις άνθρακα και άλλων προϊόντων). Αυτό είναι σχεδόν ισόποσο με τις εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου (417 εκατ. τόνοι πέρυσι) και μεγαλύτερο από τις εκπομπές της Ισπανίας.

Εάν η συμφωνία για την αγορά των δραστηριοτήτων άνθρακα της Teck πετύχει, η παραγωγή της συνδυασμένης εταιρείας θα ανέλθει σε 131 εκατ. τόνους ετησίως τόσο μεταλλικού όσο και θερμικού άνθρακα, φλερτάροντας με το "ανώτατο όριο" παραγωγής άνθρακα των 150 εκατ. τόνων που έχει θέσει η Glencore για τον εαυτό της.

Ο Nagle δήλωσε ότι ο στόχος αυτός προοριζόταν να εφαρμοστεί μόνο στις υφιστάμενες δραστηριότητες της Glencore. Πρόσθεσε ότι η παραγωγή θερμικού άνθρακα της Glencore θα μειωθεί σταδιακά σύμφωνα με τους στόχους της εταιρείας για τις εκπομπές ρύπων, οι οποίοι στοχεύουν σε μείωση κατά 15% έως το 2026, σε σχέση με τη βάση του 2019.

Για τους μετόχους, οι απόψεις σχετικά με το σχέδιο του Nagle είναι διχασμένες. Ένας μέτοχος, η Bluebell Capital, ζήτησε με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο μήνα την παραίτηση του Nagle, λέγοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία για τον άνθρακα γελοιοποιεί τους κλιματικούς στόχους της Glencore."Η Glencore δεν έχει επιδείξει καμία πρόθεση να επιταχύνει τη μετατροπή της σε έναν παγκόσμιας κλάσης αμιγώς παίκτη στα μέταλλα μετάβασης στην πράσινη οικονομία, αλλά μάλλον η πρόθεση είναι να γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον άνθρακα (θερμικό και χάλυβα)", έγραψε ο μέτοχος. Άλλοι μέτοχοι είναι πιο υποστηρικτικοί, λέγοντας ότι ο Nagle είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί μιας απόσχισης άνθρακα λόγω του ιστορικού του.

"Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και έχει την εμπειρία να ξέρει πώς να το κάνει", δήλωσε ο George Cheveley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Ninety One. "Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εδώ [για την απόσχιση του άνθρακα] και νομίζω ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούν".

Πολλοί μέτοχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι η αποτίμηση της τιμής της μετοχής της Glencore έχει υποχωρήσει από τις συμμετοχές της στον άνθρακα, επειδή οι εταιρείες άνθρακα διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλότερους πολλαπλασιαστές από ό,τι άλλες εταιρείες εξόρυξης."Η υπόλοιπη επιχείρηση είναι πολύ επικεντρωμένη στα βασικά μέταλλα και στα μέταλλα μετάπτωσης. Και υπάρχει ένα στοιχείο κατά το οποίο το ένα κρατάει το άλλο πίσω", πρόσθεσε ο Cheveley.

Η Nagle έχει επεκτείνει ορισμένους τομείς της επιχείρησης μετάλλων, μεταξύ άλλων με μια επένδυση νωρίτερα φέτος στη διύλιση αλουμίνας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Glencore είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, με παραγωγή λίγο πάνω από 1 εκατ. τόνους ετησίως, και σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της.Ο Nagle αναπτύσσει επίσης την επιχείρηση ανακύκλωσης, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Glencore, αλλά η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

"Οι πελάτες έρχονται σε εμάς και μας λένε, πριν μας προσφέρετε πρωτογενές μέταλλο, έχετε ανακυκλωμένο μέταλλο για εμάς", δήλωσε ο Nagle. "Ως εταιρείες εξόρυξης, μας αρέσει να τρέχουμε σε όλο τον κόσμο και να σκάβουμε όλες αυτές τις μεγάλες τρύπες . . αλλά τελικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Η ευθύνη μας είναι επίσης να ανακυκλώνουμε".

Η εταιρεία υπέβαλε επίσης επανειλημμένα προσφορά για το σύνολο της Teck Resources, τόσο για τον άνθρακα όσο και για την επιχείρηση μετάλλων, η οποία θα είχε αυξήσει σημαντικά την παραγωγή χαλκού της, αν και οι προσεγγίσεις αυτές απορρίφθηκαν.Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η εστίαση της Nagle στην ανάπτυξη της πλευράς των μετάλλων και της ανακύκλωσης της επιχείρησης, ενώ παράλληλα θα αποσπάσει τον άνθρακα, θα οδηγήσει σε περισσότερες συμφωνίες στη συνέχεια."Η Glencore ήταν η πιο επιθετική [στην επιδίωξη συμφωνιών], μεταξύ των μεγάλων ανθρακωρύχων", δήλωσε ο Chris LaFemina, αναλυτής ορυχείων της Jefferies."Έχουν έναν καθαρό ισολογισμό, ο οποίος τους δίνει την ευκαιρία . Προηγουμένως περιορίζονταν από τον ισολογισμό τους και τώρα αυτός ο περιορισμός δεν υφίσταται πλέον".

Πρόσθεσε τέλος, ότι η χρονική συγκυρία ήταν βέλτιστη για τις συμφωνίες βασικών μετάλλων, λόγω του συνδυασμού των προσωρινά αδύναμων τιμών για μέταλλα όπως ο χαλκός, αλλά των ισχυρών προβλέψεων για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση.

Καθώς η Glencore συνεχίζει το κυνήγι για περισσότερες συμφωνίες - και συνεχίζει τις συζητήσεις για τον άνθρακα με την Teck, οι οποίες θα οδηγούσαν σε απόσχιση της επιχείρησης άνθρακα - η μελλοντική εταιρεία θα μπορούσε να λάβει πολύ διαφορετική μορφή από την παρούσα. Ο ίδιος ο Nagle δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για το πώς θα μοιάζει η εταιρεία σε πέντε ή δέκα χρόνια. "Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η Glencore. Δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μας".