Η ΕΕ χρειάζεται να επενδύσει επιπλέον 700 δισ. ευρώ (763 δισ. δολάρια) ετησίως, αν θέλει να "πρασινίσει" την οικονομία της και να κόψει τα "φθηνά" ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του εκτελεστικού βραχίονα της Ενωσης, αναφέρει το Bloomberg. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι "το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα πρέπει να αντληθεί από ιδιώτες", αλλά προσθέτει ότι το ποσό, το οποίο είναι "σημαντικά υψηλότερο από

αυτό που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από λιγότερο από δύο χρόνια - υπογραμμίζει το κλιμακούμενο κόστος της επίτευξης των στόχων του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου". Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο άρθρο του Bloomberg αναφέρεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έπεσαν και πάλι κάτω από το μηδέν, καθώς "η παραγωγή από τα ηλιακά πάρκα υπερκαλύπτει το δίκτυο νωρίς το απόγευμα" την Τρίτη. "Είναι ένα όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς η Ευρώπη τρέχει να κατασκευάσει περισσότερα φθηνά ηλιακά πάρκα για να μειώσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα", αναφέρει.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα τα καταφέρουν τα κράτη μέλη στην πράσινη μετάβαση; Οι χώρες κλειδώνουν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα αυτή τη στιγμή. Η Πορτογαλία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο 85% έως το 2030, από 60% το 2020. Ο στόχος για την χερσαία αιολική ενέργεια αυξήθηκε στα 10,4 GW από 9 GW προηγουμένως. Η Ιταλία θέλει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 65% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ολλανδία θέλει επίσης πάνω από 85% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Και η Δανία μάλιστα θέλει να επιτύχει πάνω από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030. Ακριβώς εκτός της ΕΕ, ακόμα και η Ουκρανία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μετα την ρωσική εισβολή το 2022, δηλώνει ότι φιλοδοξεί επίσης να εγκαταστήσει 139 GW αιολικής ενέργειας έως το 2050.