Ρωσία για Δημιουργία Κόμβου Φ. Αερίου στην Τουρκία: «Θα Διατηρήσουμε τους Δεσμούς με την Άγκυρα»

Ρωσία για Δημιουργία Κόμβου Φ. Αερίου στην Τουρκία: «Θα Διατηρήσουμε τους Δεσμούς με την Άγκυρα»
energia.gr
Δευ, 10 Ιουλίου 2023 - 18:24

Η Μόσχα προτίθεται να διατηρήσει  τους δεσμούς της με την Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δημιουργία ενός προτεινόμενου ρωσικού «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία

Οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δοκιμάστηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού η Τουρκία παρέδωσε πέντε Ουκρανούς διοικητές του Τάγματος Αζόφ πίσω στο Κίεβο, κάτι που η Ρωσία χαρακτήρισε ως παραβίαση συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, ενώ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να επιδείξουν οι Τούρκοι νατοϊκή «αλληλεγγύη» πριν από τη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο στο Βίλνιους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε πέρυσι την ιδέα της δημιουργίας ενός ρωσικού «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία, καθώς η Μόσχα εργάζεται για την επαναδρομολόγηση των ενεργειακών της εξαγωγών αφότου  οι ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν απότομα τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι οποιοσδήποτε τουρκικός κόμβος φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει ρωσικό αέριο θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να κρύψει τις εξαγωγές που επιβάλλονται από τη Δύση.

Κρεμλίνο: Παραβίασε συμφωνίες η Τουρκία αφήνοντας ελεύθερους μαχητές του Τάγματος Αζόφ

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο καταδίκασε τον επαναπατρισμό, από την Τουρκία, Ουκρανών διοικητών που βάσει πρωτύτερης συμφωνίας θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή αυτών των μισητών στη Ρωσία μελών του Τάγματος Αζόφ, μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά». Τους διοικητές αυτούς τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσι, κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

«Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και τα ρωσικά ΜΜΕ, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει ενημέρωση για τον επαναπατρισμό τους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας που προέβλεπε ότι αυτοί οι άνδρες θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Πεσκόφ συνέδεσε αυτή την επιστροφή των διοικητών με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης» και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

«Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη και, φυσικά, ασκείται μεγάλη πίεση εις βάρος της Τουρκίας», είπε. Μέρος του Τάγματος Αζόφ του ουκρανικού στρατού, που σχηματίστηκε με βάση το ομώνυμο υπερεθνικιστικό τάγμα, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την πτώση της Μαριούπολης τον Μάιο του 2022.

Οι μαχητές του Αζόφ, που τιμούνται ως ήρωες στην Ουκρανία για την επίμονη αντίστασή τους στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης, είναι μισητοί στη Ρωσία για τους δεσμούς τους με ουκρανικούς υπερεθνικιστικούς κύκλους. Η Ουκρανία ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ανταλλαγή 215 στρατιωτών με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών άμυνας στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ.

Πέντε στρατιωτικοί διοικητές, «υπερήρωες», σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας θα παρέμεναν εκεί «υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και άνεσης» μέχρι «το τέλος του πολέμου», σύμφωνα που υπεγράφη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παράθυρο» Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες, Κυριακή, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στην Λιθουανία από τις 11-12 Ιουλίου οπότε και αναφέρθηκε και στην προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, κάνοντας, μάλιστα, αναφορά και στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F16.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Σύνοδος Κορυφής του NATO πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Σουηδία επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την αντίσταση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ουγγαρίας. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, αφού το «εμπόδιο» είναι η αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».

 Οι δηλώσεις Μπάιντεν στο CNN θεωρούνται ενδεικτικές των προθέσεων της Ουάσινγκτον για υλοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16 ώστε η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της στην είσοδο της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Να σημειωθεί ότι επίσης χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά την οποία συζήτησαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.