Από τη Ρωσία προήλθε το 27,9% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ισπανίας τον Μάιο, από 11,9% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Ειδικότερα, η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ισπανίας τον Μάιο μετά την Αλγερία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Cores, βραχίονας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος της χώρας.

Η Ισπανία εισήγαγε το ισοδύναμο των 9.663 γιγαβατώρων (GWh) φυσικού αερίου από τη Ρωσία, περισσότερο από το διπλάσιο των 4.357 GWh που εισήγαγε τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με την Cores.

Τον Απρίλιο, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αποτελούσαν το 17% του συνόλου.Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε στο Reuters τον Μάιο ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν «αργά παρά αργότερα» να απαγορεύσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 5,4% σε 34.683 GWh τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η χώρα επανεξήγαγε το Μάιο ισοδύναμο 9.683 GWh φυσικού αερίου -κυρίως στη Γαλλία- σημειώνοντας αύξηση 24,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κυβερνητική σύσταση προς τις εταιρείες εισαγωγής να μην υπογράψουν νέα συμβόλαια με τη Ρωσία

Η Ισπανία αύξησε τις εισαγωγές LNG από τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Ισπανίας έστειλε επιστολή στα μέσα Μαρτίου στις ενεργειακές εταιρείες της χώρας καλώντας τες να μη συνάψουν νέα συμβόλαια. Η επιστολή, την οποία υπέγραφε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας, Teresa Ribera, υπεύθυνη για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, απευθυνόταν στις Naturgy Energy, Repsol, TotalEnergies, Pavilion Energy, Enagás, Met Energy, Enet Energy, Energias de Portugal, Compañía Española de Petroleos και BP Gas & Power Iberia.

Η έκκληση δεν είναι δεσμευτική καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, ωστόσο οι εταιρείες εισαγωγής LNG καλούνταν να «εντείνουν τη διαφοροποίηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου και να κάνουν χωρίς αυτές από τη Ρωσία».