Επειτα από ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι, και αφού ζήτησε διάφορα (ενώ μένει να φανεί ακριβώς τι εξασφάλισε), ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Την ανακοίνωση έκανε χθες αργά ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, ενώ το ίδιο έπραξε και η γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λιθουανία όπου βρίσκονται και οι δύο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε λίγα λεπτά αφότου ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία και να εργαστεί για την ταχεία επικύρωσή του.

Πάντως οι κινήσεις Ερντογάν έφεραν και μία αλλαγή στάσης από την Κομισιόν.  Ο Τούρκος πρόεδροςν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να "ενεργοποιήσουν εκ νέου" τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής τους στο Βίλνιους.

"Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ", έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. "Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας", πρόσθεσε. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ηγέτης είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.