Η κρατική γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF δημιούργησε μια θυγατρική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την SNCF Renouvelables, η οποία στοχεύει στην κατασκευή 1GW ηλιακών φωτοβολταϊκών μέχρι το 2030. Η ισχύς αυτή θα αντιπροσωπεύει το 15-20% των πραγματικών αναγκών της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια και θα κατασκευαστεί σε 1.000 εκτάρια δικής της γης. Η SNCF θα χρησιμοποιήσει τα δικά της περιουσιακά στοιχεία και γη για να αναπτύξει ηλιακά φωτοβολταϊκά τα επόμενα χρόνια.

 

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν φέτος σε περίπου 30 διαφορετικές τοποθεσίες, οι οποίες θα καλύπτουν ηλιακή ενέργεια στο έδαφος, σε στέγες και πάρκινγκ αυτοκινήτων σε όλη τη Γαλλία. Το τελευταίο είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της γαλλικής κυβέρνησης που απαιτεί όλα τα μεγάλα πάρκινγκ αυτοκινήτων να διαθέτουν ηλιακές στέγες τα επόμενα χρόνια, σε μια κίνηση που θα προσθέσει έως και 11GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος.

Σε ένα δελτίο τύπου, η εταιρεία ανέφερε επίσης την προθυμία της να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός εργοστασίου συναρμολόγησης μονάδων στη Γαλλία και δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει την ανάπτυξη με την προμήθεια των μονάδων της μέσω προϊόντων ευρωπαϊκής κατασκευής.

Αρκετοί κατασκευαστές μονάδων έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου συναρμολόγησης μονάδων στη Γαλλία τους επόμενους μήνες/έτη. Μεταξύ άλλων, η γαλλική εταιρεία Reden Solar με μια νέα γραμμή προκειμένου να ενισχύσει τη δυναμικότητά της σε 200MW ετησίως έως το 2024 και η νεοφυής φωτοβολταϊκή εταιρεία Carbon, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο συναρμολόγησης κυττάρων και μονάδων ισχύος 5GW/3,5GW στα νότια της χώρας.