Η εσθονική Energiasalv εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ (12 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για το έργο της αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας 500 MW/6-GWh, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών επενδύσεων από τις εταιρείες Alexela, Sunly, Combiwood Group, Warmeston και Kiikri Kodu, οι οποίες εδρεύουν στην Εσθονία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η πρόσθετη χρηματοδότηση

αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης ύψους 800 εκατ. ευρώ προς την πλήρη επενδυτική ετοιμότητα έως το καλοκαίρι του 2024 και την έναρξη της κατασκευής το φθινόπωρο του 2024. Το σχέδιο έλαβε επίσημη άδεια λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2022.

Το έργο Zero Terrain Paldiski χρησιμοποιεί τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία σταθμών αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδες περιοχές, χρησιμοποιώντας ευνοϊκή γεωλογία και επιφανειακά υδάτινα σώματα ως άνω ταμιευτήρες. Θα αποθηκεύει την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας αντλώντας νερό από υπόγειες δεξαμενές στον κόλπο Paldiski και θα την απελευθερώνει στο δίκτυο απελευθερώνοντας νερό από τον κόλπο Paldiski πίσω στις υπόγειες δεξαμενές. Το Zero Terrain Paldiski είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Energiasalv, Peep Siitam, σχολίασε ότι κάθε σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενική κατανάλωση δεν είναι εφικτό χωρίς αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας.