ΙΕΑ: Στενότητα στην Αγορά Πετρελαίου Φέρνουν η Ζήτηση στην Κίνα και οι Περικοπές του OPEC+

ΙΕΑ: Στενότητα στην Αγορά Πετρελαίου Φέρνουν η Ζήτηση στην Κίνα και οι Περικοπές του OPEC+
energia.gr
Τρι, 11 Ιουλίου 2023 - 14:01

Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνδυασμό με τις περικοπές της προσφοράς του OPEC+, είναι πιθανό να κρατήσει σφιχτή την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους παρά την υποτονική παγκόσμια οικονομία, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). «Ακόμη και σε υποτονική οικονομική ανάπτυξη, η ζήτηση της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών είναι ισχυρή», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του IEA Φατίχ Μπιρόλ

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περικοπές παραγωγής που προέρχονται από βασικές χώρες παραγωγής, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να δούμε στενότητα στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε ο Μπιρόλ.

Ο ΙΕΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ανάκαμψη της ζήτησης του κορυφαίου εισαγωγέα πετρελαίου μετά την άρση των περιορισμών για τον COVID-19 ήταν ισχυρή και ότι το 90% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φέτος αναμένεται να προέλθει από τις χώρες εκτός της ομάδας των αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ. 

Ωστόσο, η Κίνα, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει καταγράψει κάποια αδύναμα οικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εργοστασιακές τιμές να πέφτουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. 

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Αύγουστο και η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 bpd. Οι δύο χώρες είναι βασικοί παραγωγοί στο μπλοκ τουOPEC +.

Ας σημειωθεί ότι ο OPEC - ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών – θεωρεί ότι μία οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα με ρυθμούς μεγαλύτερους από το αναμενόμενο μπορεί να ωθήσει ανοδικά την αγορά, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο τον Ιούνιο.