Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα, 11 Ιουλίου, για να συζητηθούν οι εκρήξεις του περασμένου Σεπτεμβρίου στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Αυτό δήλωσε το περασμένο Σάββατο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ζήτησε ανεπιτυχώς πρόσβαση σε έρευνες που διεξάγουν η Σουηδία και άλλες χώρες σχετικά με τις εκρήξεις, και οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Ζητήσαμε μια νέα ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εκρήξεις του Nord Stream για τις 11 Ιουλίου», δήλωσε ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα προσκαλέσει «μερικούς ενδιαφέροντες αμερόληπτους ομιλητές» στη συνάντηση.

Η Ρωσία απέτυχε τον Μάρτιο να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξεις, ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη, όπως και η Ουκρανία.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς σημειώθηκαν μέσα στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία δήλωσαν ότι οι δικές τους χωριστές έρευνες εξακολουθούν να είναι ενεργές, καθώς και ότι η Ρωσία είχε ενημερωθεί.