Η SubCom είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων οπτικών ινών για τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google, Amazon, Microsoft και Meta Platforms, αλλά και αποκλειστικός εργολάβος και προμηθευτής του αμερικανικού στρατού για υποθαλάσσιες καλωδιακές συνδέσεις

Γεννήθηκε από ένα κατασκοπευτικό πρόγραμμα του Ψυχρού Πολέμου και έχει εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Τοποθετεί καλώδια του Ιντερνετ στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ της Ουάσιγκτον, αλλά και να στηρίξει μια μυστική αποστολή σε μια απομακρυσμένη ναυτική βάση νησιών. Ο λόγος για την SubCom, μια εταιρεία του Νιου Τζέρσεϊ που, όπως ανακάλυψε το Reuters, ζει διπλή ζωή. Για το ευρύ κοινό είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων οπτικών ινών για εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google, Amazon, Microsoft και Meta Platforms. 

Παρασκηνιακώς όμως η SubCom είναι αποκλειστικός εργολάβος και προμηθευτής του αμερικανικού στρατού για υποθαλάσσιες καλωδιακές συνδέσεις. Την πληροφορία έδωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές, δύο υπάλληλοι της εταιρείας και δύο μέλη του προσωπικού του αμερικανικού ναυτικού. Ολοι τους ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για το θέμα. Ο διττός αυτός ρόλος έχει καταστήσει την SubCom πολύτιμη για την Ουάσιγκτον, καθώς η παγκόσμια υποδομή του Ιντερνετ, από τις υποθαλάσσιες καλωδιακές συνδέσεις μέχρι τα κέντρα δεδομένων και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, κινδυνεύει να χωριστεί σε δύο συστήματα, ένα που θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ένα άλλο που θα ελέγχεται από την Κίνα. 

Η SubCom ανήκει στην επενδυτική Cerberus Capital Management που έχει χρηματοδοτήσει προμηθευτές αμυντικού υλικού και περιουσιακά στοιχεία σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το περασμένο έτος η Cerberus κατέβαλε 300 εκατ. δολ. για ένα ναυπηγείο στις Φιλιππίνες σε παλιά ναυτική βάση των ΗΠΑ κοντά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πέτυχε μάλιστα να εκτοπίσει τις κινεζικές ανταγωνίστριές της και να έχει τον έλεγχο μιας περιοχής στην οποία αρχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία η Κίνα. Σημειωτέον ότι επικεφαλής της Cerberus είναι ο Στίβεν Φάινμπεργκ, ο δισεκατομμυριούχος που ενέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ στη μυστική υπηρεσία που λειτουργεί ως σύμβουλος του προέδρου και η οποία ενημερώνει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για θέματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Ερωτώμενος σχετικά με τα ευρήματα του Reuters, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση και φτάνει στον ύφαλο που είναι γνωστός ως Ντιέγκο Γκαρσία. Ηταν η πρώτη επίσημη αναγνώριση της καλωδιακής σύνδεσης. Αρνήθηκε πάντως να επεκταθεί επικαλούμενος λόγους λειτουργικής ασφάλειας. Το αμερικανικό ναυτικό άλλωστε δεν απάντησε στα ερωτήματα του Reuters σχετικά με την SubCom. Οι υποθαλάσσιες καλωδιακές συνδέσεις μεταφέρουν το 99% όλης της κυκλοφορίας του Ιντερνετ μέσω ηπείρων, συμπεριλαμβανομένων και των στιγμιαίων μηνυμάτων, των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των στρατιωτικών μυστικών. Το υποθάλασσιο δίκτυο της SubCom έχει εξελιχθεί σε καίριο όπλο στον τεχνολογικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, όπως κατέδειξε το Reuters έπειτα από σχετική έρευνά του τον Μάιο. Οι υποθαλάσσιες καλωδιακές συνδέσεις είναι, όμως, ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο σαμποτάζ και στην κατασκοπεία, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές, Πεκίνο και Ουάσιγκτον, έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι εγκαθιστούν καλωδιακά δίκτυα για να κατασκοπεύουν την άλλη πλευρά ή για να αποφασίζουν και να εκτελούν κυβερνοεπιθέσεις. 

Η ανάπτυξη νέου καλωδιακού δικτύου στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού και ο ρόλος της εταιρείας SubCom.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")