Η συζήτηση για την πυρηνική αποτροπή πρέπει να ανοίξει εκ νέου, ενώ η εμπιστοσύνη στους συμμάχους είναι το κλειδί, δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής Thomas Silbehorn (CSU, ΕΛΚ) σε συνέντευξή του στη EURACTIV Τσεχίας. Σύμφωνα με τον Silberhorn, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες ή μια συμμαχία φιλελεύθερων δημοκρατιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορούν να εξισορροπήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και άλλων πυρηνικών δυνάμεων.

 

«Αντιμετωπίζοντας τις ρωσικές απειλές, πρέπει να ανοίξουμε εκ νέου τη συζήτηση για την πυρηνική αποτροπή. Από αυτή την άποψη, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σημαντικές για την Ευρώπη και ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο», δήλωσε ο Silberhorn, ο οποίος εκτελεί χρέη εκπροσώπου του CSU για τις διατλαντικές σχέσεις.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο Silberhorn τόνισε επίσης ένα άλλο μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πρώτον, ο τρόπος εργασίας μας πρέπει να αλλάξει. Στη Γερμανία, αλλά ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε με μεγάλη ακρίβεια, προσεκτικά – και συχνά πολύ αργά», προειδοποίησε ο Silberhorn.

Σύμφωνα με τον Γερμανό βουλευτή, το θεσμικό πλαίσιο και οι διοικητικές διαδικασίες αναπτύχθηκαν σε περιόδους ειρήνης και τώρα πρέπει να προσαρμοστούν σε γρήγορες αναλύσεις και γρήγορες αποφάσεις σε περιόδους κρίσης.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη διαχείριση κρίσεων στη στρατιωτική και την πολιτική μας διοίκηση», προειδοποίησε.

Ο Silberhorn επαίνεσε επίσης την Ουκρανία για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την οργάνωση της άμυνάς της έναντι της επιτιθέμενης Ρωσίας και σχολίασε την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι είναι «η καλύτερη δυνατή εγγύηση ασφάλειας» για την Ουκρανία.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την Ουκρανία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Απαιτεί όμως την ετοιμότητα όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να συμβάλουν μελλοντικά στην ουκρανική άμυνα με τους στρατιώτες τους. Αυτό μπορεί να αποφασιστεί μόνο μετά το τέλος αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Silberhorn.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις ασφαλείας αποτελούν προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. «Διαφορετικά, καμία ιδιωτική επένδυση δεν θα είναι δυνατή», Silberhorn.

euractiv.gr